Ungaria vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil. Guvernul Viktor Orban a prezentat planul ca răspuns la amenda istorică pe care a primit-o de la CJUE

Ungaria vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil. Guvernul Viktor Orban a prezentat planul ca răspuns la amenda istorică pe care a primit-o de la CJUE
Viktor Orban, premier al Ungariei și lider al partidului Fidesz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Guvernul Ungariei a anunțat că este pregătit să ofere oricărui migrant care încearcă să intre în țară un bilet dus către Bruxelles în cazul în care Curtea de Justiție a UE forțează Budapesta să adopte o politică „fără detenție” în ceea ce îi privește pe refugiați, relatează Politico.

Guvernul Viktor Orban vrea să îi trimită „gratuit” la Bruxelles pe solicitanții de azil

Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, ministrul însărcinat cu cabinetul premierului Viktor Orban.

„După procedura de azil, le vom oferi tuturor migranților de la frontiera ungară ocazia de a fi transportați la Bruxelles în mod voluntar și gratuit”, a declarat Gergely Gulyas. „Dacă Bruxelles-ul vrea migranți, îi poate avea”, a adăugat oficialul.

Gulyas spune că solicitanții de azil „pot negocia apoi cu Comisia Europeană în ceea ce îi privește”.

Amendă istorică pentru Ungaria din partea CJUE

Ministrul a prezentat ideea ca răspuns la amenda de 200 de milioane de euro pe care a dictat-o Curtea de Justiție a UE în iunie, când instanța a stabilit că Budapesta ignoră legislația europeană privind azilul, precum și o decizie anterioară în această privință.

Cu Viktor Orban și Fidesz la putere, Ungaria a adoptat o linie dură în ceea ce îi privește pe solicitanții de azil care intră în țară.

Instanța din Luxemburg stabilea în 2020 că Budapesta nu s-a conformat cu regulile UE în ceea ce privește tratamentul migranților, prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și deportarea lor înainte ca aceștia să poată contesta deciziile de respingere a cererilor.

CJUE i-a ordonat Ungariei să își schimbe politicile, însă guvernul Viktor Orban a ignorat directiva, o atitudine pe care instanța a condamnat-o în iunie ca fiind „o încălcare excepțional de gravă și fără precedent a legislației UE”.

Pe lângă amenda de 200 de milioane de dolari, Ungaria trebuie să achite câte 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează cu decizia CJUE. În prezent, Budapesta examinează situația pentru a vedea dacă poate acoperi o parte din costuri dând Comisia Europeană în judecată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)