Premierul Ungariei, Viktor Orban, a decis revenirea la educația militară obligatorie în școli, urmând a fi promovată capacitatea de apărare a elevilor, informează Ziare.com.
Ministerul pentru resurse de forțe umane și Ministerul Apărării au primit sarcina de a elabora, până la sfârșitul anului un așa-numit "program educațional patriotic și de apărare" pentru școli, care are ca scop promovarea simțului patriotic și disponibilitatea de apărare a țării. Potrivit vice-secretarului de stat, responsabil în cadrul Ministerului pentru resurse de forțe umane, Zoltan Maruzsa, nu ar fi vorba despre o materie nouă, ci de un concept educațional care ar urma să fie integrat în "Programa națională școlară".
La rândul lor, reprezentanții sindicatelor din învățământ s-au declarat șocați de intenția de „militarizare a școlilor”.
"Am învățat în trecut să tragem cu arma și să lansăm grenade. Aceasta a fost și rămâne o greșeală. Exact ca atunci, statul vrea și acum să stabilească tot mai multe obiective în învățământ. Mai întai au fost programele de educație etic-morală, iar acum cele de educație militar-patriotică. Oricum guvernul vrea să educe întreaga țară potrivit concepțiilor sale", a declarat Janos Szudi, de la Sindicatul pedagogilor .
În toamna anului trecut, Viktor Orban a propus organizarea de unități de voluntari în toate cele 197 de județe ale țării, ceea ce ar însemna dublarea numărului actual de militari. Ministerul Apărării de la Budapesta pregătește un plan de aplicare a acestui program.
Educația militară a fost desființată de toate statele ex-comuniste din centrul și estul Europei după 1989.