Ungaria – VERIGA SLABĂ a NATO: Prietenia Budapestei cu Rusia dăunează grav Alianței

Ungaria - VERIGA SLABĂ a NATO: Prietenia Budapestei cu Rusia dăunează grav Alianței

"Politico" face o radiografie a situației din Ungaria privind relațiile tot mai strânse dintre Budapesta & Kremlin și impactul acestei "prietenii" asupra relațiilor cu aliații din NATO. Jurnaliștii citează lideri din interiorul Alianței care vorbesc despre o activitate crescândă a serviciilor de informații rusești în Ungaria și despre teama anumitor oficiali NATO ca Budapesta să nu devină "un cap de pod" al rușilor pentru a culege informații din interiorul Alianței, scrie HotNews.

"Toată lumea crede că Ungaria este compromisă", a spus un occidental care a lucrat pentru NATO în timpul guvernării de 10 ani a lui Orban. "Nu există un raport special între Rusia și Ungaria", a fost reacția purtătorului de cuvânt al guvernului.

"Există îngrijorări destul de mari că Rusia folosește, de fapt, Ungaria ca bază de informare în NATO și în UE", a declarat și un fost oficial al Ambasadei SUA din Budapesta, care a fost de acord să dea declarații, însă sub condiția anonimatului.

Oficialii occidentali declară că agențiile rusești de informații și-au intensificat prezența în ultimii ani în Ungaria, care este membră a zonei Schengen, pentru a lansa o varietate de operațiuni de informare și sabotaj în UE.

"În anii 2014-2015 (rușii) au pornit de la 50-100 de ofițeri de informații până la 300", a declarat fostul oficial al Ambasadei.

Învecinată cu Ucraina, Ungaria este considerată o componentă importantă a strategiei de apărare a flancului Estic al Alianței. Trupele aliate tocmai ce s-au pregătit zilele trecute în Ungaria în cadrul exercițiilor de 10 zile Saber Guardian din cadrul NATO.

De la preluarea puterii în 2010, premierul ungar Viktor Orban și-a deschis brațele către Moscova, întâlnindu-se frecvent cu președintele rus Vladimir Putin și încheind un acord cu Rusia privind oferirea unui împrumut de 10 miliarde de euro pentru proiectul centralei nucleare maghiare Paks II.

Membri ai GRU, temutul serviciu secret al armatei ruse, au dezvoltat legături cu mai multe grupări ungare de extremă-dreaptă, potrivit portalului de știri ungar Index.

Presupusele operatiuni ale serviciilor ruse i-au afectat direct si pe maghiari. În aprilie, portalul de stiri 444.hu a relatat că site-ul național de consultare a opiniei publice, gestionat de guvern și pe care maghiarii sunt rugați să răspundă la o serie de întrebări referitoare la opiniile lor personale, a folosit un cod de urmărire aparținând firmei ruse Yandex, care a transmis datele maghiarilor unui server din Rusia.

"Dacă ne uităm doar la ultimele șase luni, vedem activități evidente ale rușilor ce nu pot fi explicate într-o țară NATO sau UE normală", a declarat pentru Politico Ferenc Katrein, fost director al operațiunilor de contraspionaj și contraterorism din cadrul agenției civile de contrainformații din Ungaria.
"În timp ce mass-media maghiară atacă în mod constant aliații, nu există nicio critică asupra rușilor… Această contradicție spune ceva", a mai spus Katrein.

Comunicarea bilaterală militară cu aliații occidentali "aproape s-a evaporat", după ce Orban a fost ales în 2010, a declarat Gyozo Zakarias, colonel pensionat al armatei ungare, care a studiat provocările cu care se confruntă forțele armate ale țării sale.

Aparent, Ungaria joacă la dublu: are nevoie de NATO, dar nu poate nega nici relația de dragoste înfiripată între Orban și Putin.

"Nu cred că cineva se îndoiește, pentru moment, că este în interesul Ungariei sa participe la NATO", a declarat Eleni Kounalakis, fost ambasador SUA în Ungaria între 2010 și 2013, subliniind că "Orban nu dorește influența Rusiei în Ungaria".

Urmăriți B1TV.ro și pe
`