Ungaria susține „ferm” și „necondiționat” aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ungaria susține „ferm” și „necondiționat” aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Sursa Foto: Hepta.ro/ Britta Pedersen/Deutsche Presse-Agentur GmbH/dpa

Ungaria este un susținător ferm și necondiționat al aderării Moldovei la Uniunea Europeană, întrucât aderarea țării ar aduce beneficii blocului și va crește competitivitatea, a declarat joi ministrul ungar de externe la Budapesta.

Ungaria sprijină aderarea R. Moldova la UE

Vorbind după o întâlnire cu viceministrul moldovean Vladimir Bolea, Péter Szijjártó a spus că poziția Ungariei este clară: fiecare potențial candidat trebuie evaluat individual, potrivit presei maghiare.

„Nu trebuie să legăm între ele procesul de integrare a diferitelor țări și nu trebuie să permitem țărilor cu performanțe mai slabe să ia ostatici pe alții”, a spus Szijjártó.

Ungaria și Moldova sunt de acord cu privire la această chestiune importantă: „Accelerarea aderării Moldovei la UE ar ajuta UE să-și îmbunătățească din nou competitivitatea”, a spus Szijjártó.

Ungaria a promovat întotdeauna extinderea UE spre sud-est, a mai spus el. „Suntem, ca întotdeauna, la dispoziția guvernului Republicii Moldova și vom face tot ce ne stă în putere pentru a accelera procesul de integrare”, a spus Szijjártó.

Continuă opoziția față de integrarea Ucrainei

Prim-ministrul maghiar, Viktor Orbán, și-a reiterat recent opoziția față de deschiderea discuțiilor de aderare ale Ucrainei la UE.

El a insistat că Ungaria se opune deschiderii discuțiilor de aderare pentru că Ucraina nu este pregătită și din cauza impactului economic asupra UE. Premierul ungar a contestat evaluarea Comisiei Europene conform căreia Ucraina ar fi făcut progrese, anunță The Guardian.

„Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte țări din lume. Aceasta este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare.”

Orbán a mai susținut că acceptarea Ucrainei ar însemna costuri suplimentare pentru bugetul UE – și implicații profunde pentru politica agricolă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`