Decizia Bulgariei de a impune o taxă asupra tranzitului de gaze rusești este o mișcare „ostilă”, care amenință siguranța aprovizionării, au declarat Ungaria și vecinul său din sud, Serbia, într-o declarație comună marți.
În timp ce țările din vestul Europei au făcut eforturi mari pentru a înlătura gazul rusesc, Ungaria fără ieșire la mare a primit 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia, potrivit Reuters.
„Decizia Bulgariei de a impune o povară fiscală asupra tranzitului de gaze naturale din Rusia este un pas advers împotriva Ungariei și Serbiei”, se arată în declarația semnată de viceprim-ministrul sârb Sinisa Mali și ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.
„Această nouă reglementare bulgară pune în pericol aprovizionarea sigură cu energie atât în Ungaria, cât și în Serbia”, se spune. „Ungaria și Serbia își vor coordona pozițiile și nu vor părăsi această decizie ostilă a Bulgariei fără un răspuns adecvat.”
Marți mai devreme, președintele rus Vladimir Putin și cel mai apropiat aliat al său dintre liderii Uniunii Europene, premierul ungar Viktor Orban, și-au reafirmat angajamentul față de relațiile bilaterale pe fondul tensiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina.
Ungaria avea 6,3 miliarde de metri cubi de gaz în stoc la începutul sezonului de încălzire, a declarat săptămâna trecută Ministerul Energiei.