Ungaria şi Polonia au blocat bugetul multianual al UE, ca urmare a condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Ungaria şi Polonia au blocat bugetul multianual al UE, ca urmare a condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept
Foto: pixabay.com

Ungaria şi Polonia nu sunt de acord cu condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, prin urmare au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene.

Bugetul multianual al UE, blocat de Ungaria și Polonia

Adoptarea bugetului Uniunii Europene (UE) și planul de relansare economică au fost blocate de Ungaria și Polonia, în contextul condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre s-au întâlnit luni după-masa la Bruxelles pentru a discuta despre bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar.

Ungaria a blocat adoptarea bugetului UE și a planului de relansare economică

Premierul ungar Viktor Orban transmisese deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar. La fel de nemulțimiți s-au arătat și polonezii.

Astfel că, Ungaria şi Polonia au blocat prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al UE, nefiind de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, au declarat diplomaţi europeni pentru agenţia DPA, transmite Agerpres.

Acord politic la nivel european pe bugetul UE 2021-2027

Bugetul alocat programului de sănătate la nivel european va fi triplat, după ce Parlamentul European a ajuns marţi la un acord, după negocieri lungi cu reprezentanţii Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii. Parlamentul a obținut o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul iniţial, care va însemna, printre altele, şi o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european.

În total, MFF şi Planul de relansare economică post-COVID, însumează peste 1.800 de miliarde de euro – bani care vor permite UE nu doar să îşi reclădească economia, ci şi să stabilească noi baze solide şi durabile pentru Acordul Verde European şi Agenda Digitală. Acest acord reprezintă un succes major pentru toţi cetăţenii europeni, confruntaţi cu actuală criză a sănătăţii, economică şi socială generată de pandemia de COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu
16:50 - Gabriela Firea, înaintea ședinței PSD: Trebuie să nu pierdem timpul cu aceste analize, ci să ne recuperăm electoratul. Orice cuvânt de-al meu negativ la adresa lui Marcel Ciolacu s-ar întoarce împotriva formațiunii (VIDEO)
16:40 - Avertisment dur transmis de Vasile Bănescu: „Drumul spre sinucidere națională e nebănuit de scurt și aparține populismului”
16:39 - S-a încheiat, oficial, numărătoarea tuturor buletinelor de vot. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul 2. Ce diferență de voturi există între Ciolacu și Lasconi
16:29 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este foarte important ca toate partidele care sunt pro-europene și pro-NATO să ne susțină, pentru că e în joc soarta României. Avem două variante” (VIDEO)