Ungaria şi Polonia nu sunt de acord cu condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, prin urmare au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene.
Adoptarea bugetului Uniunii Europene (UE) și planul de relansare economică au fost blocate de Ungaria și Polonia, în contextul condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre s-au întâlnit luni după-masa la Bruxelles pentru a discuta despre bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar.
Ungaria a blocat adoptarea bugetului UE și a planului de relansare economică
Today’s #COREPER II has just started. EU Ambassadors will take important votes on the next #EUbudget. Among them are votes on
Premierul ungar Viktor Orban transmisese deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar. La fel de nemulțimiți s-au arătat și polonezii.
Astfel că, Ungaria şi Polonia au blocat prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al UE, nefiind de acord cu condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, au declarat diplomaţi europeni pentru agenţia DPA, transmite Agerpres.
Bugetul alocat programului de sănătate la nivel european va fi triplat, după ce Parlamentul European a ajuns marţi la un acord, după negocieri lungi cu reprezentanţii Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii. Parlamentul a obținut o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul iniţial, care va însemna, printre altele, şi o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european.
În total, MFF şi Planul de relansare economică post-COVID, însumează peste 1.800 de miliarde de euro – bani care vor permite UE nu doar să îşi reclădească economia, ci şi să stabilească noi baze solide şi durabile pentru Acordul Verde European şi Agenda Digitală. Acest acord reprezintă un succes major pentru toţi cetăţenii europeni, confruntaţi cu actuală criză a sănătăţii, economică şi socială generată de pandemia de COVID-19.