Ungaria-Serbia-Austria, un nou zid comun împotriva valurilor de imigranți ilegali

Publicat: 17 11. 2022, 13:27
Actualizat: 17 11. 2022, 13:49
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Georg Hochmuth

Primul eveniment tripartit ungaro-austro-sârb a avut loc pe 3 octombrie, la Budapesta, iar subiectul central al discuțiilor a fost lupta comună împotriva migrației ilegale; în urma summit-ului similar, de miercuri, sunt aşteptate noi decizii concrete în vederea stopării acestui fenomen.

Potrivit premierului ungar Viktor Orbán, ar fi mai oportun să se împingă linia de apărare mai la sud de actualele frontiere dintre Ungaria şi Serbia, respectiv dintre Ungaria şi Croaţia”, iar cei aflaţi aici în condiţii ilegale ar trebui retrimişi şi cererile de azil ar putea fi depuse în hotspot-urile amenajate în afara teritoriului Uniunii Europene.

Cel de-al doilea summit tripartit Ungaria-Serbia-Austria dezbate măsuri de apărare împotriva valurilor de imigranți

Viktor Orbán a participat, miercuri, la Belgrad, la cel de-al doilea summit tripartit Ungaria-Serbia-Austria, a confirmat, marţi, şeful Biroului de Presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru Agenţia de Presă MTI.

Viktor Orbán a subliniat că ar fi oportun să se împingă linia de apărare mai la sud de actualele frontiere dintre Ungaria şi Serbia, respectiv dintre Ungaria şi Croaţia; în opinia oficialului, cei aflaţi aici în condiţii ilegale ar trebui retrimişi şi cererile de azil ar putea fi depuse în hotspot-urile amenajate în afara teritoriului Uniunii Europene.

La rândul său, președintele Vucic a subliniat că Serbia nu agreează înființarea unor hotspot-uri, şi s-a arătat îngrijorat din cauză că rezultatele gestionării migrației obținute în ultimii zece ani vor fi agravate în urma actualei crize energetice severe.

Patrule comune de poliție de-a lungul granițelor  sudice

Serbia a convenit miercuri cu Ungaria și Austria să desfășoare mai multe patrule comune de poliție de-a lungul granițelor sale sudice și să alinieze politicile privind vizele cu cele ale Uniunii Europene pentru a opri fluxul de migranți ilegali către Vest prin Balcanii de Vest, anunță Reuters.

Astfel, ruta Balcanilor de Vest prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia rămâne principala cale de migrație în UE, a declarat agenția de frontieră Frontex în septembrie, cu o creștere de 141% a numărului de detecții în august, la 15.900.

„Am fost de acord să angajăm mai multă poliție… la granița cu Macedonia de Nord”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic într-o conferință de presă după semnarea unui memorandum de cooperare cu Ungaria și respectivii prim-miniștri ai Austriei, Viktor Orban și Karl Nehammer.

„Migrația ilegală nu trebuie gestionată, ar trebui oprită”, a spus Orban susținut de Nehammer și Vucic

Serbia, Austria și Ungaria au convenit să împartă cheltuielile pentru deportarea migranților blocați în țara balcanică.

Ungaria a împiedicat 250.000 de treceri ilegale, multe organizate de contrabandiști înarmați, potrivit oficialului care a descris, de asemenea, situația de la granița cu Serbia ca fiind „dificilă”.

Nehammer a declarat că Austria va desfășura 100 ofițeri de poliție pentru a-și ajuta colegii sârbi să patruleze frontiera cu Macedonia de Nord.

„Va exista suport tehnic, cum ar fi camere cu vedere termică, drone și vehicule”, a precizat acesta.

„Îi sunt recunoscător președintelui Serbiei pentru că a făcut multe pentru a pune capăt ‘turismului de azil'”, a declarat Nehammer.

Serbia își va alinia politicile în materie de vize la cele ale UE.