Ungaria nu va deveni prea curând membră a alianței UE pentru start-upuri din moment ce guvernul Viktor Orban nu este de acord cu politicile de incluziune și diversitate, transmite Politico.
Până acum, 15 țări UE s-au alăturat Alianței europene pentru întreprinderile nou-înființate (European Startup Nations Alliance – ESNA), care a fost creată în 2021 cu scopul de a îmbunătăți și armoniza politica privind start-upurile la nivelul blocului comunitar. România este și ea membră ESNA.
Ungaria este singurul stat UE care încă nu a semnat o declarație prin care să își exprime intenția de a se alătura organismului, care dorește ca membrii săi să adere la un set de opt practici pentru start-upuri.
„A avut dezacorduri cu privire la al șaptelea standard, care a fost despre incluziune și diversitate”, a declarat managerul ESNA, Arthur Jordao, pentru Politico.
„Din câte știu, din acel motiv nu au semnat. Însă oricând ar face-o, suntem gata să îi primim”, a adăugat oficialul.
Clauza de incluziune și diversitate prevede ca țările „să desfășoare acțiuni pentru a sprijini diversitatea și incluziunea în politicile lor pentru start-upuri”, cu sugestii precum aceea de a oferi stimulente pentru angajări pe baza diversității de etnie, gen, religie, vârstă și orientare sexuală.
În principal, alte țări nu s-au alăturat deocamdată grupului pentru că încă nu s-au decis pe cine să trimită ca reprezentant național, susține Jordao.