Ungaria primește gaz rusesc prin Bulgaria și Serbia, în conformitate cu contractul pe care îl are cu Gazprom, iar concernul energetic rus a informat Budapesta că livrările care tranzitează teritoriul bulgar sunt gestionate în mod separat, a precizat miercuri ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Sziijarto, citat de Reuters.
Într-un comunicat lansat miercuri, Gazprom a anunțat că „a suspendat complet livrările de gaze” către Polonia și Bulgaria, în acord cu decretul emis de președintele rus Vladimir Putin, potrivit BBC. Mai mult, concernul energetic rus a avertizat că va fi tăiat chiar și tranzitul prin cele două țări – ale căror conducte furnizează către Germania, Ungaria și Serbia – dacă se constată că gazul este sifonat ilegal, notează și Reuters. În replică, Ursula von der Leyen a transmis că UE pregătește un răspuns coordonat.
Oficialul ungar susține că închiderea robinetelor pentru Polonia și Bulgaria „nu înseamnă oprirea livrărilor care tranzitează Bulgaria”.
Următoarea obligație de plată a Ungariei pentru gazul rusesc are ca termen data de 22 mai, iar Budapesta va transfera suma în euro către Gazprombank, urmând ca acolo ea să fie convertită în ruble, a mai menționat șeful diplomației ungare.
Gazprom asigura cam 40% din necesarul Europei și există temerea că și alte state europene ar putea fi afectate. Spre exemplu, Germania se baza în 2021 pe Federația Rusă pentru mai bine de jumătate din importurile de gaz.
De altfel, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat că Gazprom ar trebui să suspende livrările de gaz și în cazul altor țări „neprietenoase”.
„La fel ar trebui făcut în legătură cu alte țări care sunt neprietenoase cu noi”, se arată în mesajul transmis de președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, miercuri, pe canalul de Telegram.