Ungaria, pregătită să intenteze proces împotriva Bruxelles-ului în lupta privind azilanții

Ungaria, pregătită să intenteze proces împotriva Bruxelles-ului în lupta privind azilanții
Sursă foto: Hepta - DPA Images / Marton Monus

Guvernul maghiar al lui Viktor Orbán este „gata” să depună un proces împotriva Comisiei Europene, potrivit surselor citate de Politico.

Lupta din ce în ce mai directă dintre Bruxelles și Budapesta se concentrează în jurul unei amenzi masive impuse Ungariei pentru încălcarea legilor Uniunii Europene în materie de azil.

În iunie 2024, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a amendat Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru încălcarea legislației UE privind azilul prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și deportarea acestora înainte ca aceștia să poată face recurs la respingerea cererilor lor.

CEJ a hotărât că Ungaria a comis o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului UE” și trebuie să fie supusă consecințelor.

Gergely Gulyás, ministrul responsabil de biroul prim-ministrului Orbán, a anunțat joi, în cadrul briefing-ului săptămânal al guvernului, că ministrul UE din Budapesta, János Bóka, va negocia cu Comisia cu privire la amendă.

Gulyás a cerut ca, în loc de amendă, Ungaria să primească efectiv o rambursare parțială a numerarului, deoarece „a cheltuit 2 miliarde de euro pe acest [control la frontieră] fără nicio asistență financiară relevantă din partea Uniunii Europene”.

El a susținut că, în timp ce „alte țări au primit ajutor financiar pentru protecția frontierei Schengen”, fără a clarifica când s-a întâmplat acest lucru, Gulyás a spus că Ministerul Justiției din Ungaria va fi „pregătit să introducă un proces împotriva Comisiei”, pentru a rambursa costurile privind protejarea frontierelor UE.

Poziția dură a lui Orbán cu privire la migrație în timpul unui val de refugiați din 2015 a fost criticată de aliații UE. Pretinzând că „toți teroriștii sunt migranți”, Orbán a blocat o rută vitală de tranzit pentru solicitanții de azil care fug de război.

Gulyás a reiterat joi planul Ungariei de a trimite autobuze ale solicitanților de azil la Bruxelles, susținând că „dacă Bruxelles-ul vrea migranți, îi vor primi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)