Ungaria nu a aprobat următoarea tranșă a ajutorului militar conceput de UE pentru Ucraina / Ce „garanții” cere Budapesta

Ungaria nu a aprobat următoarea tranșă a ajutorului militar conceput de UE pentru Ucraina / Ce „garanții” cere Budapesta

Marți, 16 mai, biroul purtătorului de cuvânt al guvernului ungar a confirmat că țara nu a autorizat plata tranșei ulterioare a ajutorului militar către Ucraina, care face parte din Facilitatea europeană pentru pace (EPF) a UE.

Cu accent pe prevenirea conflictelor, consolidarea păcii și securitatea internațională, Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021 ca instrument extrabugetar și are în prezent un buget de 8 miliarde de euro.

Ungaria a blocat următoarea tranșă a ajutorului militar pentru Ucraina

Biroul purtătorului de cuvânt al guvernului de la Budapesta a precizat faptul că „Ungaria nu este de acord cu faptul că Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, utilizează Fondul European pentru Pace doar în ceea ce privește Ucraina, deoarece acest lucru nu permite canalizarea unor fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, scrie ziare.com.

Potrivit agenției italiene ANSA, Ucraina urma să primească a opta tranșă din Fondul European pentru Pace pe 22 mai, în valoare de 500 de milioane de euro. Cu toate acestea, Budapesta a oprit decizia, cerând „garanții” că fondurile nu vor fi utilizate exclusiv în beneficiul Ucrainei în viitor.

„Pentru guvernul maghiar este crucial ca aceste aspecte să fie clarificate, motiv pentru care nu a aprobat plata următoarei tranșe din EFP”, a precizat biroul purtătorului de cuvânt al guvernul ungar, care susține că alte zone în care fondurile ar putea fi folosite includ Balcanii li Africa de Nord.

Au fost furnizați 3,6 milioane de euro pentru sprijin militar pentru Ucraina în cadrul EPF

Până acum, Uniunea Europeană a oferit aproximativ 3,6 miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei prin intermediul EPF. Ukrainskaia Pravda a raportat că acest fond a acordat șapte runde de ajutor forțelor armate ucrainene, oferind în același timp finanțare altor națiuni precum Moldova, Georgia, Mozambic, Mali, Somalia, Niger, Iordania, Bosnia și Herțegovina, Liban și Mauritania.

Mai mult decât atât, la începutul lunii mai, Consiliul UE a decis să aloce un miliard de euro din Fondul European pentru Pace, ca parte a iniţiativei sale de a furniza Ucrainei muniţie de artilerie.

În calitate de membru atât al UE, cât și al NATO, Ungaria a refuzat să ofere echipament militar Ucrainei, țara sa vecină care a fost invadată de trupele ruse în februarie 2022. În plus, Ungaria și-a exprimat frecvent opoziția față de sancțiunile UE împotriva Rusiei. Trebuie remarcat faptul că sancțiunile UE necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de țări membre; cu toate acestea, Ungaria a susținut în cele din urmă toate măsurile asupra cărora au fost convenite până acum.

Ungaria se află într-o dispută cu Bruxelles-ul, întrucât blocul comunitar i-a suspendat fondurile de redresare până când guvernul naţionalist de la Budapesta va pune în aplicare reforme pentru a îmbunătăţi independenţa justiţiei şi a combate corupţia. Aflat la putere din 2010, premierul Viktor Orban a intrat în conflict cu UE şi în special cu braţul său executiv, Comisia Europeană, după ce Budapesta a restricţionat drepturile migranţilor şi a înăsprit controlul statului asupra organizaţiilor neguvernamentale, a cadrelor universitare, a presei şi a instanţelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)