Marți, 16 mai, biroul purtătorului de cuvânt al guvernului ungar a confirmat că țara nu a autorizat plata tranșei ulterioare a ajutorului militar către Ucraina, care face parte din Facilitatea europeană pentru pace (EPF) a UE.
Cu accent pe prevenirea conflictelor, consolidarea păcii și securitatea internațională, Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021 ca instrument extrabugetar și are în prezent un buget de 8 miliarde de euro.
Biroul purtătorului de cuvânt al guvernului de la Budapesta a precizat faptul că „Ungaria nu este de acord cu faptul că Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, utilizează Fondul European pentru Pace doar în ceea ce privește Ucraina, deoarece acest lucru nu permite canalizarea unor fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, scrie ziare.com.
Potrivit agenției italiene ANSA, Ucraina urma să primească a opta tranșă din Fondul European pentru Pace pe 22 mai, în valoare de 500 de milioane de euro. Cu toate acestea, Budapesta a oprit decizia, cerând „garanții” că fondurile nu vor fi utilizate exclusiv în beneficiul Ucrainei în viitor.
„Pentru guvernul maghiar este crucial ca aceste aspecte să fie clarificate, motiv pentru care nu a aprobat plata următoarei tranșe din EFP”, a precizat biroul purtătorului de cuvânt al guvernul ungar, care susține că alte zone în care fondurile ar putea fi folosite includ Balcanii li Africa de Nord.
Până acum, Uniunea Europeană a oferit aproximativ 3,6 miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei prin intermediul EPF. Ukrainskaia Pravda a raportat că acest fond a acordat șapte runde de ajutor forțelor armate ucrainene, oferind în același timp finanțare altor națiuni precum Moldova, Georgia, Mozambic, Mali, Somalia, Niger, Iordania, Bosnia și Herțegovina, Liban și Mauritania.
Mai mult decât atât, la începutul lunii mai, Consiliul UE a decis să aloce un miliard de euro din Fondul European pentru Pace, ca parte a iniţiativei sale de a furniza Ucrainei muniţie de artilerie.
În calitate de membru atât al UE, cât și al NATO, Ungaria a refuzat să ofere echipament militar Ucrainei, țara sa vecină care a fost invadată de trupele ruse în februarie 2022. În plus, Ungaria și-a exprimat frecvent opoziția față de sancțiunile UE împotriva Rusiei. Trebuie remarcat faptul că sancțiunile UE necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de țări membre; cu toate acestea, Ungaria a susținut în cele din urmă toate măsurile asupra cărora au fost convenite până acum.
Ungaria se află într-o dispută cu Bruxelles-ul, întrucât blocul comunitar i-a suspendat fondurile de redresare până când guvernul naţionalist de la Budapesta va pune în aplicare reforme pentru a îmbunătăţi independenţa justiţiei şi a combate corupţia. Aflat la putere din 2010, premierul Viktor Orban a intrat în conflict cu UE şi în special cu braţul său executiv, Comisia Europeană, după ce Budapesta a restricţionat drepturile migranţilor şi a înăsprit controlul statului asupra organizaţiilor neguvernamentale, a cadrelor universitare, a presei şi a instanţelor.