Ungaria menține deocamdată restricțiile de călătorie pentru România

Publicat: 30 05. 2020, 21:47
Foto: Pixabay

Tibor Lakatos, membru al comitetului ungar pentru răspunsul la epidemia de COVID-19, susține că Ungaria menține deocamdată restricțiile de călătorie pentru România și Ucraina, explicând că persoanele care sosesc din cele două state și doresc să rămână pe teritoriul țării vor fi nevoite să intre timp de 14 zile în carantină, potrivit MTI citată de Agerpres.

Ungaria menține deocamdată restricțiile de călătorie pentru România

Oficialul ungar a explicat că relaxarea restricțiilor legate de România și Ucraina face obiectul unei analize atente. Totodată, Tibor Lakatos a ținut să sublinieze că epidemia de coronavirus din Ungaria este încă prezentă, cerându-le astfel cetățenilor să respecte în continuare măsurile de distanțare socială.

Ungaria va permite, totuși, tranzitarea țării pe toată perioada de 24 de ore din zi

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, că Ungaria va permite tranzitarea țării prin transport rutier, 24 de ore din 24, într-un demers ce vine ca efect al discuției dintre Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, și omologul său ungar, Peter Szijjarto.

„Cred că la întâlnirea celor doi miniştri de externe s-au exprimat puncte de vedere clare şi poziţia exprimată de ministrul Bogdan Aurescu este poziţia Guvernului. Au şi existat consecinţe favorabile, în urma discuţieiUngariaa luat decizia de a permite tranzitarea Ungariei pe transport rutier pe toată perioada de 24 de ore a unei zile”, a afirmatLudovic Orban, într-o conferință de presă susținută vineri, potrivitAgerpres.

Așadar, vestea vine în contextul în care Bogdan Aurescu l-a primit pe șeful diplomației ungare la București, unde au susținut o conferință de presă comună. În discuția dintre cei doi demnitari au fost abordate mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, care este marcată de tot mai multe tensiuni de ceva vreme.

„Parteneri strategici, state membre ale UE, state aliate în cadrul NATO. O logică de parteneriat, în accepțiunea oricui, este cu siguranță aceea care evită cu orice preț și mai ales în momentele critice escaladarea. De aceea, România este profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relația bilaterală climatul de încredere și de respect reciproc. De aceea, între noi există o relație foarte bună, pe care am construit-o cu multă vreme în urmă, așa încât să putem să construim relației bilaterale o traiectorie corespunzătoare parteneriatului nostru strategic”, a fost îndemnul lui Bogdan Aurescu.

Șeful MAE a subliniat că„un prim semnal concret al dorinței părții ungare de a adopta o atitudine contructivă în țara noastră este ca în perioada imediat următoare, așa cum i-am spus direct și sincer domnului ministru, este ca oficialii dinUngariaprezenți pe teritoriul României să nu facă declarații publice contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, în așa fel încât să respectăm logica acestui parteneriat strategic, a tratatului politic de bază și manifestând în același timp respect pentru ordinea constituțională din România”.

„Orice fel de astfel de declarații, în contextul acestei perioade care marchează, la 4 iunie, aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon, va duce la deteriorarea relației bilaterale, iar noi nu ne dorim acest lucru. Am discutat și despre semnificația acestui moment de pe 4 iunie. Pentru România, Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfințirea juridică la nivelul relațiilor internaționale a actului de importanță cu adevărat primordială a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeterminare a națiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referință al creării statului român unitar modern. Nu contestăm dreptul suveran al Ungariei de a stabili modalități de sărbătorire sau de comemorare a evenimentelor istorice (…) doar că pentru noi acest moment are o altă semnificație. Este o semnificație secundară față de semnificația lui 1 Decembrie 1918”, a mai declarat ministrulBogdan Aurescu.