Ungarii își fortifică granițele. Guvernul a anunţat sâmbătă că întărește securitatea la frontierele cu Serbia şi Croaţia ca să descurajeze valul de migranţi.
Viktor Orban a semnat deja decretul care prevede înălțarea gardurilor ridicate în 2015 de-a lungul graniţei cu Serbia pe o lungime de 150 de kilometri. De asemenea, vor fi ridicate noi garduri pe la frontiera cu Croaţia, în zona parcului naţional Duna-Dráva. Peste 100.000 de migranţi au venit de la începutul anului pe ruta balcanică, a motivat ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó, potrivit observatorial.com.
Poliţia ungară a început să recruteze patrule de „vânători de frontieră” pentru a le desfăşura la graniţa sudică a Ungariei ca să împiedice imigraţia ilegale. Efectivele totale ale acestor patrule urmează să ajungă la 2.200 de agenţi.
La rândul său, ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a promis o creştere a salariilor militarilor, poliţiştilor şi ale membrilor noilor patrule menţionate.
Ungaria a redus imigrația ilegală cu peste 99% după ce a ridicat garduri solide la frontieră în calea migranților europeni.
Pe de altă parte, slovenii au început demontarea gardului ridicat în anul 2015 la frontiera Sloveniei cu Croaţia de către fostul guvern condus de conservatorul Janez Jansa, care a fost un aliat al lui Viktor Orban.
„Migrația face parte din societățile moderne, așa că cea mai eficientă politică este asigurarea unei migrații sigure și legale”, a spus Tatjana Bobnar, ministerul de interne sloven.
Hungary 🇭🇺 Reacts to Slovenia’s 🇸🇮 Dismantling of Border Fence – Hungary Today https://t.co/r4MMtRtXpG
— Freedom of The Press (@flarepublican) July 14, 2022
La inițiativa lui Bobnar, ministerul a înființat și un nou consiliu consultativ. Acesta va promova rute de migrație mai sigure, proceduri de azil, permise de ședere mai eficiente și condiții mai ușoare pentru protecție internațională și integrare socială.
Potrivit lui Bobnar, solicitanții de azil trebuie să fie integrați sistematic în societate și pe piața muncii, să li se ofere posibilitatea de a învăța limbi străine și să nu fie exploatate de către lucrători. Comisia a instruit deja poliția să acorde o atenție deosebită protecției grupurilor vulnerabile, să se asigure că solicitanții de protecție internațională sunt tratați individual și să consemneze că au fost informați cu privire la drepturile lor.