Ungaria, în topul european în ce priveşte cantitatea de gaze naturale stocată

Ungaria, în topul european în ce priveşte cantitatea de gaze naturale stocată
Sursa Foto: EnergoInstalGaze.ro

Ungaria se pregătește intens pentru o iarnă grea. Nivelul de încărcare al depozitelor de gaze naturale din Ungaria este în prezent de 75%, mult peste media UE, raportat la consumul anual de gaze naturale, a anunţat ministrul László Palkovics, la conferinţa Portfolio Energy Investment Forum 2022, potrivit Rador.

Strategia Ungariei pentru iarnă

Ministrul energiei de la Budapesta a stabilit trei priorităţi strategice pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei.

Ponderea gazelor naturale în mixul energetic trebuie redusă, ceea ce necesită măsuri de reducere a cererii, de eficienţă energetică şi de electrificare. În plus, trebuie mărită ponderea surselor potenţiale de energie existente în mixul energetic prin exploatarea surselor alternative de gaze naturale şi prin utilizarea biogazului, a biomasei, a deşeurilor şi a hidrogenului.

Totodată, satisfacerea cererii tot mai mari de energie electrică şi asigurarea flexibilităţii trebuie rezolvată prin revizuirea organizării pieţei, extinderea capacităţilor de producţie şi prin dezvoltarea reţelei.

Până în anul 2030, consumul intern de gaze naturale poate fi redus semnificativ printr-un set cuprinzător de măsuri, a subliniat László Palkovics. Pentru a asigura tranziţia energetică, securitatea aprovizionării şi accesibilitatea, Guvernul ungar a elaborat un program care acoperă toate sectoarele energetice şi care, până la sfârşitul deceniului, implică o investiţie totală de 16 miliarde de forinţi (38,3 milioane euro).

Numărul centralelor fotovoltaice a crescut semnificativ în ultimii ani, Ungaria având în prezent o capacitate de 3,265 GW de energie electrică obţinută prin celule fotovoltaice, iar până în anul 2025 există posibilitatea de a autoriza o capacitate de 5,53 GW.

Livrările de gaze naturale ale Europei sunt expuse unui „risc fără precedent” pentru iarna care vine, ca urmare a blocării majorității conductelor de gaze către Europa, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie, scrie kyivpost.com.

Un nou avertisment privind penuria de gaze la iarnă

AIE, care este o organizație interguvernamentală autonomă cu sediul la Paris, a declarat că Europa ar putea suferi de pe urma concurenței din Asia pentru gazul natural lichefiat livrat de nave, care este deja rar și costisitor.

În acest ultim raport, agenția a menționat că țările Uniunii Europene ar trebui să reducă consumul de gaze cu 13% în perioada de iarnă în cazul unei opriri complete a furnizării de către Rusia. O mare parte din această reducere s-ar datora schimbărilor în comportamentul consumatorilor, cum ar fi temperaturi mai scăzute, precum și economiilor realizate de industrie și firmele de utilități.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`