CORONAVIRUS | Ungaria blochează exporturile de sulfat de hidroxiclorochină
Ungaria a interzis exportul de sulfat de hidroxiclorochină, o substanţă activă folosită pentru unele medicamente cu care sunt trataţi în mai multe ţări persoanele infectate cu noul coronavirus.
Anunțul a fost făcut miercuri de guvernul de la Budapesta.
Interdicţia vizează sulfatul de hidroxiclorochină şi medicamentele care conţin această substanţă activă, scrie presa internațională.
”Ungaria este pe plan global unul dintre cei mai mari exportatori ai acestei substanţe active, dar acum ea trebuie să acorde prioritate protejării populaţiei ungare şi securizării aprovizionării cu medicamente”, a declarat Guvernul din Ungaria.
Reamintim că, hidroxiclorochina, un medicament folosit până acum în tratarea malariei și a unor probleme care vizează articulațiile, a început deja să fie luat în calcul de autoritățile altor state pentru schemele de tratament aplicate pacienților infectați cu COVID-19.
Hidroxiclorochina a început să fie considerat un tratament minune pentru COVID-19, după folosirea sa de către celebrul medic Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia. Acesta administrează deja hidroxiclorochină pacienților săi, în ciuda faptului că oficial Franța nu a aprobat tratamentul antiviral pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Didier Raoult a devenit cunoscut la nivel mondial după ce a explicat că a efectuat un studiu clinic în care a tratat 25 de pacienţi cu Covid-19 cu hidroxicloroquina. După şase zile, a spus el, doar 25 la sută dintre pacienţii care au luat acest medicament mai aveau virusul în corpul lor. În schimb, 90% dintre cei care NU au luat hidroxiclorochina au continuat să poarte Covid-19. Pe baza primelor studii, Didier Raoult a tratat peste 4.000 de pacienți. (Detalii AICI)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat izbuncnirea de coronavirus la nivelul pandemie. Sunt peste 458.000 de cazuri la nivel global, peste 113.000 dintre acestea recuperate. Numărul deceselor a depășit de 20.700 de oameni.
România a ajuns la 906 de cazuri de COVID-19, cu 114 depistate doar de la ultima informare. La ATI sunt internați 18 pacienți, dintre care 8 sunt în stare gravă.
Dintre cele 906 de cazuri, 86 au fost declarate vindecate și externate, 53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași. Din nefericire, alte 14 persoane s-au stins din viață.
De asemenea, amintim că, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.061 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 100.199 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.