Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a menționat azi, la New York, că Rusia și Ucraina ar trebui să profite de Adunarea Generală a ONU pentru a găsi un plan de pace.
„Nu mai suntem în ceasul al 24-lea, ci în al 25-lea, astfel că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând, iar părţile implicate ar trebui să profite de Adunarea Generală a ONU de săptămâna aceasta pentru a începe, în sfârşit, un dialog serios” – a precizat oficialul citat de Rador.
Într-un interviu pentru postul TV M1 din Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că orice veste despre escaladarea conflictulului este o veste proastă, și, în calitate de ţară vecină cu Ucraina, Ungaria se confruntă direct cu consecințele războiului:
„Vrem şi astăzi să atragem atenţia tuturor asupra faptului că este necesar ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. Trebuie să profităm de săptămâna Adunării Generale a ONU, trebuie să profităm de existenţa ONU, care a fost creată pentru ca şi cele mai dificile probleme din lume să poată fi discutate”, a subliniat Péter Szijjártó, potrivit MTI, conform știripesure.ro.
„Aflându-ne în vecinătatea Ucrainei, noi nu putem spune altceva decât că vrem pace şi le cerem actorilor puternici ai politicii mondiale să vorbească în sfârşit între ei, să ajungă la un acord, focul să înceteze în sfârşit şi să înceapă, în sfârşit, negocieri care să aducă pacea şi să pună capăt suferinţei complet lipsite de sens a zeci, sute de mii, milioane de oameni”, a adăugat Szijjártó.
Singura încercare de mediere care a avut succes, conform sursei citate, a fost cea a Turciei.
În urma diplomației de la Ankara, oficialul susține că o criză alimentară mondială a fost atenuată iar de la acest pas, Erdogan ar putea realiza o bună mediere între părţi.
La New York, oficialul maghiar a adus în dicuție încălcările drepturilor minorităţilor naţionale.
Péter Szijjártó va participă la întâlnirea la nivel înalt privind Declaraţia Drepturilor Minorităţilor; ministrul a afirmat că acest subiect este sensibil pentru Ungaria, deoarece milioane de maghiari trăiesc în afara graniţelor ţării iar Budapesta dorește ca etnicii săi să-şi poată păstra identitatea națională şi drepturile orinde s-ar afla.
„În ceea ce priveşte drepturile comunităţilor naţionale, nu trebuie făcute compromisuri”, a accentuat Péter Szijjártó.