Ungaria cedează în fața UE: “Suntem gata să luăm în considerare modificarea legislației, dacă este necesar”

Publicat: 11 01. 2012, 11:13
Ungaria, care se confruntă cu o inflație fără precedent și cu grave probleme de finanțare, pare din ce în ce mai hotărâtă să renunțe la spiritul de frondă care era la un pas de o arunca în afara Uniunii...

Ungaria, care se confruntă cu o inflație fără precedent și cu grave probleme de finanțare, pare din ce în ce mai hotărâtă să renunțe la spiritul de frondă care era la un pas de o arunca în afara Uniunii Europene. Guvernul ungar este dispus să modifice legea care îngrădea prerogativele guvernatorului bancii centrale în cazul în care Comisia Europeană va considera necesar acest lucru, le-a transmis Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, liderilor UE.

„Respectăm pe deplin autoritatea Comisiei Europene, garantul tratatelor europene”, a scris Janos Martonyi într-o scrisoare datată 6 ianuarie și publicată de ministerul său marți.

“Suntem gata să luăm în considerare modificarea legislației, dacă este necesar”, spune el, citat de reuters.com.

Ungaria, pentru care este imperativ necesar să atragă o finanțare din partea FMI și Uniunii Europene, este implicată într-o dispută cu banca Centrală Europeană și liderii de la Bruxelles în privința noii legi ce va reglementa activitatea bancii centrale.

Luna trecută Comisia Europeană a cerut ca legea, pe care o consideră o atingere a independenței băncii centrale din Ungaria, să fie anulată.

Martony a mai declarat că guvernul Orban este dispus să discute cu oricine vine cu argumente concrete în această privință.

Scrisoarea a fost triumisă de Janos Martonyi omologilor săi din UE, președintelui CE și comisarilor europeni ca răspuns la recentele acuze privind atitudinea guvernului Orban.

În scrisoare se mai amintește și situația critică a economiei vecinilor noștri din vest în 2010, când guvernul Orban a preluat puterea. Potrivit politicianului datoria publică din acel moment de 80% din PIB, față de 50% în 2002 , la precedentele alegeri, l-au obligat pe Orban să ia măsuri decisive și neîntârziate.

„Au fost lansate modificări structurale profunde, fără nicio întârziere, în domeniile guvernării locale, sănătăţii, educaţiei, legislaţiei muncii etc., apropiate de o reconstruire a ţării”, afirmă şeful diplomaţiei ungare, fără să piardă însă ocazia să afirme că marea majoritate a criticilor sunt „mult prea generale şi neîntemeiate, abundând în erori factuale”.