Ungaria, cea mai coruptă țară din UE. Ce loc ocupă România

Ungaria, cea mai coruptă țară din UE. Ce loc ocupă România
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: Hepta - DPA Images / Britta Pedersen

Ungaria este percepută ca având cel mai ridicat nivel de corupție în sectorul public din UE, potrivit celui mai recent raport al Transparency International, citat de Politico.

Ungaria, percepută cea mai coruptă țară din UE

Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Ungaria, Bulgaria și România sunt cu mult în spatele topului țărilor integre din UE, Danemarca fiind încoronată ca cea mai bine clasată (90), urmată de Finlanda (87) și Suedia (83), în clasament.

Danemarca și Finlanda, de asemenea,sunt  în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și respectării drepturilor omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „s-au implicat în conflicte prelungite”.

Luxemburg, Marea Britanie și Austria și-au văzut scorurile scăzând semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit scorul.

Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai scăzute rezultate din Europa de Est, iar invazia sa pe scară largă a Ucrainei din februarie anul trecut este o „reamintire puternică a amenințării pe care corupția și absența răspunderii guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală. ” conform unui comunicat de presă publicat odată cu raportul.

Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare (33), dar țara „a întreprins reforme importante și s-a îmbunătățit constant” de la începutul războiului.

Dar conflictul nu a pus capăt corupției din țară, așa cum arată recentul scandal care l-a forțat pe ministrul adjunct al apărării al Ucrainei să demisioneze – arătând că „mecanismele anticorupție ale țării îi trag până acum la răspundere pe oficialii publici”, se arată în raport.

Regatul Unit și Qatar sunt la niveluri minime istorice în ediția din acest an – deși pentru Doha raportul nu face o legătură directă cu așa-numitul scandal de corupție  Qatargate, care a zguduit Bruxelles-ul.

Indicele folosește datele sondajelor bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasa 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul lor perceput de corupție, pe o scară de la 0 – ceea ce înseamnă foarte mult corupt – la 100.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)