Ungaria blochează din nou ajutorul de 50 de miliade de dolari destinat Ucrainei / În așteptarea alegerilor din SUA

Ungaria blochează din nou ajutorul de 50 de miliade de dolari destinat Ucrainei / În așteptarea alegerilor din SUA
Sursă foto: Hepta - DPA Images / Marton Monus

Decizia de referință de a acorda Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari din profiturile activelor rusești înghețate a fost suspendată după ce ministrul maghiar de finanțe, Mihaly Varga, a anunțat blocarea modificărilor necesare în regimul de sancțiuni al Uniunii Europene pe 8 octombrie, potrivit Kyev Independent.

În timpul summitului Grupului celor 7 din iunie (G7) din Italia, liderii G7 au confirmat public un acord privind planul de a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, care va fi rambursat folosind dobânda de la miliardele din activele rusești înghețate.

Fondurile pentru acoperirea împrumutului nu vor proveni din confiscarea în sine a bunurilor rusești, ci din profiturile generate de acestea și acumulate în timp.

Potrivit oficialilor UE, Washingtonul cere ca UE să schimbe regulile de reînnoire a sancțiunilor împotriva Rusiei de la fiecare șase luni la o dată la trei ani, ca o condiție pentru a contribui cu aproximativ 20 de miliarde de dolari la împrumutul G7, reducând la jumătate contribuția proprie a UE.

Restul de 10 miliarde de dolari vor fi asigurați de membrii G7 Canada, Regatul Unit și Japonia.

„Credem că această problemă, prelungirea sancțiunilor rusești, ar trebui decisă după alegerile din SUA. Trebuie să vedem în ce direcție se îndreaptă viitoarea administrație americană cu această problemă”, a spus ministrul unga.

Alegerile prezidențiale din SUA din 2024 sunt programate să aibă loc pe 5 noiembrie.

Explicând poziția Ungariei, Varga a spus că cei doi candidați la președinție — Donald Trump și Kamala Harris, au opinii diferite cu privire la modul de a sprijini Ucraina în viitor și că europenii ar trebui să aștepte rezultatele alegerilor pentru a vedea ce curs va urma Washingtonul.

În timp ce țările occidentale au înghețat 300 de miliarde de dolari în active rusești, ele pot accesa doar veniturile anuale generate de aceste fonduri, aproximativ 3,2 miliarde de dolari. Marea majoritate a activelor sunt înghețate în țările europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`