Gl. (r) Virgil Bălăceanu a vorbit vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, despre sprijinul financiar acordat Ucrainei de către SUA și UE, și cum Ungaria blochează banii UE pentru Kiev.
Virgil Bălăceanu a fost întrebat dacă există posibilitatea ca la nivelul Uniunii Europene să scadă sprijinul financiar pentru războiul din Ucraina, în 2024, dat fiind faptul că e și an electoral.
“Nu cred că 2024, în mod specific, va avea o diminuare considerabilă a sprijinului. Putem să ne gândim la 2025, pentru că nu știm dacă războiul din Ucraina se va termina în anul 2024. Sunt destule premise să-l gândim ca fiind prezent în Europa și în 2025, și ne gândim, mai ales, la alegerile din Statele Unite.
Poate să apară un paradox. Și nu-l excludem, pe măsură ce Statele Unite nu mai sprijină Ucraina, Uniunea Europeană să se implice mult mai mult.
În general, Europa are resurse, pentru că vorbim de un sprijin al Uniunii Europene de 50 de miliarde și vorbim de un sprijin american de 60. E adevărat, cel al Uniunii Europene, pe o perioadă 2024-2027, cel al Statelor Unite ar fi cel al anului 2024. Însă, atunci când UE simte nevoia unui sprijin direct, mă gândesc numai la banii pe care Uniunea Europeană, mai ales Germania, i-au pompat în Grecia, ca să evite un faliment, și acolo se pare că au fost peste 60 sau chiar 80 de miliarde de euro.
Uniunea Europeană este bogată. Important este să se găsească consensul sau să se găsească soluții, pentru că o problematică la nivelul Uniunii Europene este ’decidem în continuare prin consens, când unul singur poate să blocheze totul sau decidem printr-o majoritate calificată’. Deci trebuie să-și găsească mecanismul Uniunea Europeană”.