Ungaria, aproape de a avea un port la mare. Ce țară îl va găzdui și când va putea fi folosit

Ungaria, aproape de a avea un port la mare. Ce țară îl va găzdui și când va putea fi folosit
Foto: Captura Youtube

Autoritatea competentă din Ungaria a aprobat crearea unui chei pe terminalul maghiarilor și aduce această țară mai aproape de realizarea planurilor sale privind Portul Trieste. Companiile maghiare îl vor putea folosi din 2026.

Planurile de fezabilitate tehnică și economică pentru realizarea unui chei pe terminalul deținut de statul maghiar au fost aprobate de autoritatea portuară Trieste. În paralel, a început evaluarea lucrărilor de licitație, iar în viitorul apropiat se poate decide cui va fi încredințată construcția, transmite Adevărul.

Canalul va trebui făcut navigabil

Responsabilitatea principală a companiei câștigătoare este să facă navigabil canalul. Mai mult, prima fază a proiectului va include o soluție de conectare a canalului la rețeaua de drumuri. Se estimează că va costa 45 de milioane de euro. Guvernul ungar a reușit să achiziționeze terminalul portuar din Trieste din ianuarie 2021, iar în 2019 a oferit 11,2 miliarde de euro către Adria Port, compania care va dezvolta portul.

Adria Port Inc. este o companie deținută 100% de statul maghiar. Misiunea Portului Adria este de a implementa proiectul de dezvoltare portuară al Ungariei în portul Trieste, Italia, astfel va fi promovat comerțul exterior al Ungariei, dezvoltând rețeaua logistică în beneficiul economiei maghiare și contribuind la dezvoltarea economică durabilă.

Terminalul este în paragină

Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului exercită controlul asupra societății comerciale. Terminalul a fost folosit anterior de rafinăria de petrol Aquila pentru rafinare și manipulare a hidrocarburilor, dar în ultimii ani a ajuns în paragină.

Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, a declarat la sfârșitul anului trecut că „companiile maghiare vor putea folosi terminalul portuar din Trieste pentru activitățile lor de export din 2026″.

Italia a primit deja 45 de milioane de euro din fondul de recuperare pentru a dezvolta porțiunea de coastă, iar costurile de dragare a fundului mării ar putea fi acoperite de această sumă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)