Ungaria: Amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție în teatre, cinematografe și săli de concerte

Publicat: 15 09. 2020, 19:59
Foto: Hepta

Ungaria a decis amendarea cetățenilor care nu respectă purtarea măștii de protecție în anumite locuri publice

Amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție

Autoritățile din Budapesta au decis aplicarea amenzilor şi în cazul persoanelor care nu poartă mască de protecție în teatre, cinematografe sau săli de concerte.

Astfel, potrivit noi decizii a Consiliului General, începând de vineri (18 septembrie), cei care nu poartă mască de protecție în mod corespunzător sau nu o poartă deloc în cinematografe, teatre, săli de concerte sau în alte spații închise ale instituțiilor culturale din Budapesta vor primi amenzi de până la 15.000 de forinți, aproximativ 42 de euro.

Sancțiuni similare au fost introduse recent de autoritățile locale din Budapesta și pentru cei care nu respectă obligativitatea purtării obligatorii a măștilor de protecție în timpul călătoriei cu mijloacele de transport în comun.

Acești călători vor fi nevoiți să coboare din aceste mijloace de transport și riscă amenzi usturătoare dacă nu se conformează.

Număr record de infectări zilnice în Ungaria, după începerea şcolii

După reluarea cursurilor, la începutul lunii septembrie, Ungaria înregistra 365 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări zilnice raportat până în prezent, de la debutul pandemiei, notează Reuters.

Mai exact, numărul persoanelor infectate a crescut de la câteva sute la 2.100 (raportarea din 2 septembrie), experții în sănătate preconizînd o creştere a numărului de infectări în săptămânile următoare, odată cu reluarea cursurilor în școli.

În acest context, Guvernul premierului Viktor Orban a decis închiderea graniţelor pentru cetăţenii străini, exceptând cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile pentru intrarea pe teritoriul Ungariei.

În România, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Regula a fost impusă începând din 15 mai, odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă.

Totodată, Comitetul Național pentru Stuații de Urgență (CNSU)a stabilit că autoritățile locale pot decide impunerea obligativității purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise aglomerate.

De altfel, în multe județe ale țării, autoritățile au instituit obligativitatea purtării măștii și în spațiile publice deschise, aglomerate.

În plus, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,a anunțatcă începând din toamna, toți elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor purta masca și în sălile de clasă, în timpul orelor de curs.

OMSrecomandă purtarea măștii de protecție de către copiii de peste 12 ani, în aceleași condiții ca adulții

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea măștii de protecție de către copiii de peste 12 ani în aceleași condiții ca adulții, după ce a studiat modul în care noul coronavirus se transmite la copii.

Pe de altă parte, copiii mai mici de 5 ani nu ar trebui să poarte mască de protecție, se mai precizează în recomandările OMS. Masca nu trebui să fie purtată nici de copiii care fac sport sau practică diverse activități fizice, dar în aceste cazuri trebuie respectată cu strictețe regula distanțării.

Cât despre cei cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, în cazul lor decizia de purtare a măștii ar trebui luată în funcție de capacitatea fiecăruia de a folosi corect și în siguranță masca, precum și de gradul de transmitere a noului coronavirus în zona în care acești copii locuiesc.