Ungaria a primit undă verde pentru extinderea singurei centrale nucleare cu ajutor rusesc
Ungaria va transmite marți documentele de autorizare către agenția atomică de stat pentru a-și extinde singura centrală nucleară și pentru a urmări rapid prima fază a construcției sale.
Ungaria intenționează să dubleze capacitatea centralei sale nucleare Paks, cu două reactoare VVER realizate în Rusia.
Proiectul, premiat în 2014 fără licitație pentru gigantul nuclear al statului rus Rosatom, este adesea citat ca un semn al legăturilor excepțional de calde între premierul maghiar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.
Budapesta a solicitat și a primit aprobarea Uniunii Europene pentru procesul rapid, care îi va permite să înceapă construcția pe șantier în ianuarie 2021, a declarat parlamentului ministrul Janos Suli.
Ca răspuns la o întrebare din partea unui parlamentar din opoziție, el a negat perspectiva unei creșteri a influenței ruse odată cu acest proiect.
Janos Suli, care atribuie întârzierile la proiect în așteptarea aprobării UE, a declarat că Agenția Maghiară pentru Energie Atomică (HAEA) va primi documentația până la prânz marți.
La trei luni de la analizarea acestei documentații, Ungaria va prezenta un pachet de licențiere separat pentru construcția reactorului și a pereților din jur.
Experții au avertizat că aprobarea pentru gaura reactorului, un proiect masiv de îndepărtare a 8 milioane de metri cubi de pământ și construirea unui zid de beton de 2.500 de metri, ar putea face proiectul mult mai dificil de abandonat.
Unul dintre cele patru reactoare de la centrala nucleară din orașul Paks, din sudul Ungariei, a fost închis anul trecutdin cauza unei defecțiuni la un mecansim de apărare.
Cooperare tot mai strânsă între Ungaria și Rusia
Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Budapesta în toamna anului trecut pentru a încheia mai multe acorduri în domeniul economic, al protecției comunităților creștine și al sportului, conform agenție de presă maghiare MTI.
Viktor Orban a explicat că Ungaria trebuie să coopereze cu Rusia, pentru că Budapesta se află între trei poli de atracție, și anume Berlin, Moscova și Istanbul. El a subliniat că „Ungaria este parte a NATO şi UE şi va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”.
Extinderea centralei nucleare de la Paks şi achiziţia de petrol şi gaze din Rusia au fost câteva dintre temele abordate în discuția cu Putin, spune Orban.