Ungaria a început să imunizeze populația cu vaccinul anti-COVID Sputnik V produs în Rusia. Astfel, Ungaria a devenit vineri prima ţară din UE care a început să folosească vaccinul rusesc.
„Astăzi începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik V, acest lucru se va face în centrele de vaccinare desemnate” de autorităţi, a declarat Cecilia Muller, şefa Serviciului de Sănătate Publică din Ungaria, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a aprobat Sputnik V luna trecută, comandând 2 milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni – cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane.
Luna trecută, guvernul ungar a fost, de asemenea, primul din UE care a aprobat vaccinul Sinopharm fabricat în China şi a anunţat că a comandat 5 milioane de doze.
„Dacă Ungaria începe să utilizeze vaccinul chinezesc Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate până la Paşte”, a declarat vineri premierul Orban la radio.
În ceea ce privește campania de vaccinare din România, autoritățil nu au anunțat că intenționează să contracteze doze produse în Rusia. Campania națională de vaccinare anti-COVID a debutat în România la data de 27 decembrie, cu prima etapă de imunizare, a cadrelor medical și a personalului sanitar. În cursul zilei de joi, CNCAV a anunțat că a fost depășit pragul simbolic de 1.000.000 de doze din serul anti-COVID, administrate. Mai mult decât atât, țara noastră ocupă locul 3 în Europa, la numărul de doze administrate / 100 de persoane.
„Peste 1.000.000 de doze administrate. România – locul 3 în Europa la doze administrate/100 de persoane”, a anunțat Comitetul Național pentru Coordonarea activității de Vaccinare anti-COVID în România, joi seara.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID din România a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost administratre 38.454 de doze de vaccin, la un număr de 38.454 de persoane. În total au fost înregistrate 118 reacții adverse.
Din totalul de 38.454 de persoane vaccinate, 35.133 au fost imunizate cu serul Pfizer și 3.321 cu Moderna. Dintre persoanele vaccinate cu Pfizer, majoritarea au făcut rapelul, iar un număr de 464 de cetățeni au fost imunizați cu prima doză.