Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a declarat că Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate după ce Rusia a invadat Ucraina. Numai că unele state nu au vrut să participe la acest efort. Deloc o surpriză, pe listă e Ungaria, care a blocat active ruseşti de doar 3.000 de euro.
Într-un interviu pentru LCI, Didier Reynders a declarat că „trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei pentru că „putem presupune că legăturile sale foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”.
El a precizat, în acest context, că Ungaria a blocat active rusești de „puţin peste 3.000 de euro”, informează AFP.
Comisarul european a mai afirmat că din cele 14,5 miliarde de euro, active rusești blocate, „90% sunt realizate de şase state membre”. Alte state nu au blocat nimic sau nu au comunicat nimic, a mai spus el.
Dând exemple, Reynders a susținut că în top sunt Franța, care a înghețat „puţin peste un miliard de euro” în active, Belgia, cu 3,5 miliarde, Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria.
Comisarul european a precizat că acest efort continuă, așa încât toate statele UE să aplice aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi și reşedinţe.
Informația nu vine ca un șoc în contextul în care Ungaria lui Viktor Orban a luat mai multe decizii în raport cu Rusia contrar atitudinii UE. De exemplu, în timp ce Uniunea încearcă să scape de dependența de gazul rusesc, Budapesta a anunțat un contract cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare. În plus, Guvernul Orban cooperează cu rușii de la Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.
Pe lângă acțiuni sunt și discursurile. Premierul Viktor Orban are tot mai des ieșiri anti-UE și pro-Rusia. Cel mai recent, el a susținut că războiul din Ucraina era unul local, dar din cauza Occidentului a devenit unul global. A mai precizat, de asemenea, că se va opune prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei.
De precizat că Ungaria are probleme în UE și din cauza corupției, care amenință fondurile europene ce-i sunt alocate. Comisia Europeană a amenințat că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro dacă reformele promise de Guvernul Orban nu vor fi implementate rapid.