Cu atenția lumii concentrată asupra evenimentelor din Ucraina, una dintre întrebările pe care oamenii și le pun este despre industria energetică nucleară a țării. Iată o scurtă prezentare generală, realizată de World Nuclear News.
Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară, cu 15 reactoare care generează aproximativ jumătate din electricitatea sa. Toate reactoarele sale actuale sunt tipuri VVER de proiectare rusă.
Dezvoltarea nucleară a început în 1970, când Ucraina făcea parte din ceea ce era atunci Uniunea Sovietică, odată cu construirea centralei electrice de la Cernobîl. Prima unitate a fost pusă în funcțiune în 1977, iar unitatea 4 a intrat în funcțiune în 1983. În urma accidentului din 1986, unitățile 5 și 6 au fost anulate în 1989.
Industria a rămas relativ stabilă în anii în care țara a devenit independentă de fosta Uniune Sovietică. La sfârșitul anului 1995, Zaporoje 6 a fost conectat la rețea, făcând din Zaporoje cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu o capacitate netă de 5700 MWe. (A doua cea mai mare stație care funcționează este Gravelines, lângă Dunkerque în Franța, cu o capacitate netă de 5460 MWe.)
În august și octombrie 2004, Khmelnitski 2 și respectiv Rovno 4 au fost conectate la rețea, punând capăt construcției lor lungi și întrerupte și adăugând 1900 MWe pentru a înlocui capacitatea pierdută prin închiderea unităților 1 și 3 de la Cernobîl în 1996 și, respectiv, 2000.
Durata de viață inițială proiectată a reactoarelor rusești a fost de 30 de ani, dar au avut loc lucrări pentru a permite o serie de prelungiri ale duratei de viață.
În septembrie 2021, compania de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom a semnat un acord cu firma americană Westinghouse pentru a construi patru reactoare AP1000 în locații stabilite din țară. De atunci, Energoatom a schițat planuri pentru noi reactoare – inclusiv explorarea posibilității de a desfășura reactoare modulare mici de la firma americană NuScale – ca parte a obiectivului său de a 24 GWe capacitate nucleară până în 2040.
Ucraina are acces la doi furnizori de combustibil: TVEL din Rusia și Westinghouse. Majoritatea combustibilului din reactoarele Ucrainei este produs de TVEL, dar țara a avut un proiect în derulare în ultimii ani de diversificare a surselor de combustibil.
La jumătatea anului 2021, șase dintre cele 15 reactoare ale Ucrainei funcționau folosind combustibil produs de Westinghouse, fabricat la uzina sa din Västerås, Suedia.
La începutul acestei luni, CEO-ul Energoatom, Petro Kotin, a declarat că: „Conform protocolului, centralele nu vor funcționa în cazuri, de exemplu, de atac cu bombă. Într-un astfel de caz, uzina este închisă și descărcată până când amenințarea este eliminată.”
„În caz de pierdere a alimentării externe a centralei nucleare, sistemul autonom de alimentare cu energie începe să funcționeze cu ajutorul unor generatoare diesel puternice. Centralele nucleare ucrainene sunt pregătite pentru un astfel de mod de funcționare: stocul de motorină situat la centralele nucleare depăşeşte semnificativ standardele stabilite.”
„În plus, unitățile de putere ucrainene sunt pregătite chiar și pentru un accident de avion, deoarece vasul de izolare și reactorul sunt proiectate să reziste riscurilor corespunzătoare.”
El a adăugat că combustibilul nuclear a fost stocat în caz de întrerupere a aprovizionării.