Unde se duc investițiile Ungariei în România. Budapesta trimite banii pentru dezvoltarea economică a zonelor controlate de UDMR către apropiații premierului Viktor Orban

Publicat: 15 02. 2020, 14:02
foto: Facebook

Deși firmele sale sunt înregistrate recent, Laszlo Balazs a primit imediat o finanţare nerambursabilă de 13,5 milioane EUR prin programul finanțat de guvernul Ungariei pentru dezvoltarea economică a așa-zisului Ținut Secuiesc, scrie Atlatszo.ro, care explică legăturile omului de afaceri cu aproapiații premierului maghiar Viktor Orban.

Fratele lui Laszlo Balazs este partener de afaceri cu Lorinc Mészáros și Istvan Tiborcz, oameni de afaceri la rândul lor apropiaţi de Viktor Orban. La concursul de proiecte organizat de Fundația Pro Economica a avut de asemenea mare succes proprietarul fabricii de bere Igazi Csiki Sor.

Concursul de proiecte menționat a fost anunțat pentru investiții de anvergură în domeniul agriculturii, cu implementare în zonele cu comunități numeroase de secui din România. Fundația Pro Economica este o fundaţie privată înregistrată în România care se ocupă de managementul acestui program finanţat de guvernul maghiar.

Pe lista câștigătorilor figurează, pe de o parte, firme din așa-zisul Ținut Secuiesc, care au înregistrat rezultate economice notabile – lor le-au revenit finanțările mici, iar pe de altă parte, companiile ce au primit subvenții mari, unde „rezultatele anterioare au fost înlocuite cu influențe politice”.

Lista câștigătorilor se împarte în două categorii: pe o parte, firme din Secuime care funcționează de mai mulți ani cu eficiență și stabilitate financiară și care au obținut finanțările mici. Pe de altă parte, firmele cărora li s-au acordat subvențiile mari și unde Atlatszo scrie că ”rezultatele anterioare au fost înlocuite cu influențe politice”. Unul dintre acești antreprenori este Laszlo Balazs, directorul executiv la două firme cu sediul în Gheorgheni, Plazmontech SRL și Batlas Holding.

Înregistrate în noiembrie 2018, ambele societăți ieșeau la lumină cu puțin timp înainte ca Fundația Pro Economica să anunțe concursul de proiecte. Cu toate acestea, firmele nu au nici măcar angajați, darămite profit sau vreo activitate. Din baza de date a companiilor listafirme.ro reiese că activitatea principală a Batlas Holding este operarea holdingurilor, iar Plazmontech se ocupă de dezvoltare și inovație științifică. Niciuna dintre aceste domenii nu este relevantă pentru concursul de proiecte.

Vestea vine în contextul în care anunțul de concurs stipulează clar că că cei care aplică trebuie să fi încheiat deja doi ani de activitate și trebuie să aibă minim cinci angajați. Cele două firme nu îndeplinesc niciuna dintre aceste condiții.