Un fost agent al „beretelor verzi” din armata SUA, care trăiește în nordul Virginiei, a fost arestat și pus sub acuzare pentru că timp de peste un deceniu ar fi divulgat secrete militare despre activitățile unității sale unor contacte din comunitatea de informații a Rusiei, potrivit The Guardian.
În vârstă de 45 de ani, Peter Rafael Dzibinski Debbins le-a transmis serviciilor de informații ruse că se consideră pe sine un fiu al Rusiei, potrivit rechizitoriului care a fost făcut public după arestarea sa, vineri.
Debbins era de părere că SUA sunt o națiune prea dominantă pe scena globală și au nevoie să fie puse la locul lor, susțin procurorii.
Potrivit rechizitoriului, Debbins era parțial motivat și de anumite frustrări pe care le-a acumulat de-a lungul carierei militare, dar și de o dorință de a-și face contacte de afaceri în Rusia.
Acțiunile de spionaj s-au petrecut între 1996 și 2011, spun procurorii.
„Faptele pretinse în acest caz reprezintă o trădare șocantă din partea unui fost ofițer de armată pentru colegii săi soldați și țara sa”, a afirmat Alan Kohler, un oficial de rang înalt din zona de contraspionaj.
Mama lui Debbins s-a născut în Uniunea Sovietică, iar fostul ofițer și-a cunoscut soția în orașul rus Chelyabinsk, unde s-au și căsătorit, în 1997.
Începând din anul 1996, când era student la Universitatea din Minnesota, și până în 2011, Debbins s-ar fi întâlnit periodic cu serviciile de informații ruse. El chiar a primit și un nume conspirativ, Ikar Lesnikov, după ce a semnat o declarație prin care a mărturisit că vrea să lupte pentru Rusia, potrivit procurorilor.
În schimbul informațiilor furnizate, Debbins a primit plăți nominale, deși la început a refuzat banii. Într-o întâlnire cu serviciile ruse, el a acceptat drept plată o sticlă de coniac și o uniformă a armatei ruse.
Debbins va avea o primă înfățișare în instanță chiar luni. El este inculpat pentru acte de spionaj, pe motiv că ar fi furnizat informații din zona de apărare națională către persoane care nu aveau dreptul să le primească. Ar putea merge la închisoare pe viață.
Rechizitoriul arată că Debbins a început actele de spionaj în finalul anului 1996, când le-a oferit rușilor numele a patru măicuțe catolice pe care le-a vizitat în timp ce se afla în Rusia.
Ulterior, el a fost trimis la o unitate chimică din Coreea de Sud, unde a stat între 1998 și 1999, iar rechizitoriul susține că le-ar fi oferit rușilor informații despre misiune. Ulterior, a fost dislocat cu unitatea sa din forțele speciale în Azerbaidjan și Georgia.
În iunie 2020, oinstanță din Rusia l-a găsit vinovat pe fostul pușcaș marin Paul Whelan de spionaj în favoarea SUA, astfel căl-a condamnat la 16 ani de închisoare. Ambasadorul american la Moscova a criticat în termeni duri sentința, despre care susține căreprezintă o încălcare grosolană a drepturilor omului, precum și că va afecta relațiile bilaterale, transmite Reuters.
Paul Whelan, care deține pașapoarte din SUA, Marea Britanie, Canada și Irlanda, a fost reținut de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, în 28 decembrie 2018.
Potrivit părții ruse, Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick USB pe care deținea informații clasificate. Fostul militar, care a pledat nevinovat, spune că i-a fost pusă la cale o înscenare și că avea impresia că dispozitivul de stocare, ce i-ar fi fost dat de o cunoștință dinRusia, ar fi conținut de fapt poze dintr-o vacanță.
Ambasadorul Rusiei înMarea Britaniea respins categoric acuzațiile potrivit cărora agențiile rusești de spionaj ar încerca să fure informații din mediul academic și de la instituțiile de cercetare care lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, transmiteEuronews.
„Nu cred deloc în această poveste, nu are niciun sens”, a afirmat Andrei Kelin, într-un interviu difuzat de BBC.