Un tribunal din Rusia a condamnat un american de 72 de ani la aproape 7 ani de închisoare, pentru că a luptat în Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat un american de 72 de ani la aproape 7 ani de închisoare, pentru că a luptat în Ucraina
Sursa foto: Shutterstock

Un tribunal rus a condamnat luni, într-un proces cu ușile închise, un american de 72 de ani la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar în Ucraina, potrivit AP.

Americanul a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina

Procurorii au spus că Stephen Hubbard a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022 și a luptat alături de soldații ucraineni până când a fost capturat două luni mai târziu.

Hubbard fost condamnat la șase ani și 10 luni într-o închisoare de securitate generală. Procurorii ceruseră o pedeapsă de șapte ani într-o închisoare de maximă siguranță.

Hubbard, din statul Michigan, este primul american despre care se știe că a fost condamnat sub acuzația de luptă ca mercenar în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că are informații limitate despre caz, deoarece Rusia a refuzat să acorde acces consular.

„Suntem dezamăgiți, așa cum suntem adesea, când refuză să ne acorde acces consular”, a spus Miller reporterilor de la Washington. „Au obligația de a-l oferi și vom continua să facem presiuni pentru asta. Analizăm cazul foarte atent și luăm în considerare următorii pași.”

Acuzațiile împotriva lui Hubbard presupun o potențială pedeapsă de 15 ani, dar procurorii au cerut ca vârsta lui să fie luată în considerare împreună cu recunoașterea vinovăției, anunță știrile ruse.

Un alt american a fost condamnat pentru că a agresat polițiștii ruși

Tot luni, un tribunal din orașul Voronezh l-a condamnat pe americanul Robert Gilman la șapte ani și o lună pentru că ar fi agresat polițiști în timp ce ispășește o pedeapsă pentru un alt atac.

Potrivit știrilor ruse, Gilman a fost arestat în 2022 pentru că a provocat un incident violent în timp ce era în stare de ebrietate într-un tren de pasageri și apoi a agresat un ofițer de poliție în timp ce se afla în arest.

El ispășește o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru această acuzație.
Anul trecut, el a agresat un inspector al penitenciarului în timpul unui control al celulei, apoi a lovit un oficial al Comisiei de anchetă, rezultând noua sentință, a declarat agenția de presă de stat RIA-Novosti.

SUA și Rusia și-au încheiat în august cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică, o înțelegere care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din alte țări europene, care i-au eliberat pe ruși aflați în custodia lor ca parte a schimbului. Mai mulți cetățeni americani rămân după gratii în Rusia în urma schimbului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`