Un tribunal rus a condamnat luni, într-un proces cu ușile închise, un american de 72 de ani la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar în Ucraina, potrivit AP.
Procurorii au spus că Stephen Hubbard a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022 și a luptat alături de soldații ucraineni până când a fost capturat două luni mai târziu.
Hubbard fost condamnat la șase ani și 10 luni într-o închisoare de securitate generală. Procurorii ceruseră o pedeapsă de șapte ani într-o închisoare de maximă siguranță.
Hubbard, din statul Michigan, este primul american despre care se știe că a fost condamnat sub acuzația de luptă ca mercenar în conflictul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că are informații limitate despre caz, deoarece Rusia a refuzat să acorde acces consular.
„Suntem dezamăgiți, așa cum suntem adesea, când refuză să ne acorde acces consular”, a spus Miller reporterilor de la Washington. „Au obligația de a-l oferi și vom continua să facem presiuni pentru asta. Analizăm cazul foarte atent și luăm în considerare următorii pași.”
Acuzațiile împotriva lui Hubbard presupun o potențială pedeapsă de 15 ani, dar procurorii au cerut ca vârsta lui să fie luată în considerare împreună cu recunoașterea vinovăției, anunță știrile ruse.
Tot luni, un tribunal din orașul Voronezh l-a condamnat pe americanul Robert Gilman la șapte ani și o lună pentru că ar fi agresat polițiști în timp ce ispășește o pedeapsă pentru un alt atac.
Potrivit știrilor ruse, Gilman a fost arestat în 2022 pentru că a provocat un incident violent în timp ce era în stare de ebrietate într-un tren de pasageri și apoi a agresat un ofițer de poliție în timp ce se afla în arest.
El ispășește o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru această acuzație.
Anul trecut, el a agresat un inspector al penitenciarului în timpul unui control al celulei, apoi a lovit un oficial al Comisiei de anchetă, rezultând noua sentință, a declarat agenția de presă de stat RIA-Novosti.
SUA și Rusia și-au încheiat în august cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică, o înțelegere care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din alte țări europene, care i-au eliberat pe ruși aflați în custodia lor ca parte a schimbului. Mai mulți cetățeni americani rămân după gratii în Rusia în urma schimbului.