Un test rapid pentru COVID-19, cu rezultat în 15 minute, ar putea fi lansat la sfârșitul lunii septembrie
La finalul lunii septembrie ar putea fi lansat un test rapid de depistare a infecției cu noul coronavirus, al cărui rezultat apare în doar 15 minute. Anunțul a fost făcut marți, de reprezentanții grupului farmaceutic elvețian Roche, informează AFP, potrivit Agerpres.
Grupul farmaceutic Roche a anunțat lansarea unui test rapid pentru coronavirus la finalul lunii septembrie
Este vorba despre un test pentru antigenele SARS-CoV-2, care va fi lansat în parteneriat cu compania sud-coreeană SD Biosensor Inc. Testul va putea fi achiziționat, în primă fază, de statele care recunosc ”marcajul CE”, etichetă obligatorie pentru produsele care urmează să fie comercializate în cadrul Uniunii Europene.
”La lansare, 40 de milioane de teste rapide SARS-CoV-2 vor fi disponibile în fiecare lună. Această capacitate va fi mai mult decât dublă la sfârşitul acestui an pentru a răspunde la cererea de teste a sistemelor de sănătate din întreaga lume”, a transmis grupul Roche, printr-un comunicat de presă.
Testul rapid va fi destinat atât persoanelor care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus, cât și asimptomaticilor și i-ar putea ajuta pe specialiștii din domeniul sănătății să obțină mult mai rapid confirmarea dacă o persoană suspectă este sau nu infectată cu SARS-CoV-2.
Potrivit sursei citate, studiile efectuate până acum pe 426 de probe de la două centre independente, au arătat că testul are o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%.
Elvețienii de la Roche intenționează să depună o cerere de ”autorizare de urgenţă” și la Agenţia americană pentru medicamente.
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în două luni
Între timp, la nivel mondial, continuă cursa pentru descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.
În aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.
Rusia și China au anunțat deja că au vaccinuri, însă eficiența acestora este pusă la îndoială de comunitatea științifică.
Vaccinul lui CanSino Biologics, care a fost aprobat pentru uz militar în China, este în esență o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania poartă discuții pentru a obține o validare de urgență în mai multe țări, înainte să finalizeze etapa verificării pe scară largă, anunța, recent, Wall Street Journal.
Un vaccin care a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, ce a primit aprobare în Rusia la începutul luniii august în ciuda testării limitate, se bazează atât pe Ad5, cât și pe un al doilea adenovirus ceva mai puțin comun. Federația Rusăar fi dezvoltatdeja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.
Nelu Tătaru: România va primi la începutul lunii ianuarie peste un milion de doze de vaccin
În ceea ce privește România, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că țara noastră va beneficia la începutul lunii ianuarie de primele doze de vaccin pentru noul coronavirus, respectiv peste un milion de doze.
”La nivelul comunității europene noi suntem angrenați și suntem prinși în această initiativă, urmând ca, din ianuarie, poate, să beneficiem și de primele doze de vaccin. Comunitatea Europeană va primi primele 30 de milioane, într-o primă tranșă, având discuții și contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmând să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul populației. Din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primate într-o primă tranșă, noi primim 4%. În general, 1.290.000 de doze”, a spus Nelu Tătaru.