Un stat situat în Asia este nevoit să își mute capitala, deoarece orașul se scufundă încetul cu încetul.
Jakarta este capitala și cel mai mare oraș al Indoneziei și se află pe coasta de nord-vest a insulei Java, la gura de vărsare a râului Ciliwung. Aproximativ 40% din suprafața sa este deja sub nivelul mării, potrivit unei publicației Business Insider.
Guvernul indonezian a propus mutarea capitalei într-un nou oraș denumit Nusantara. Acest oraș este în curs de construcție pe coasta de est a insulei Borneo, situată la aproximativ 870 de mile nord de Jakarta.
Proiectul uriaș este estimat să coste în jur de 35 de miliarde de dolari și se preconizează că va fi finalizat până în 2045. Cu toate acestea, este planificat ca aproximativ 6.000 de angajați guvernamentali să se mute acolo până la învestirea viitorului președinte, programată pentru octombrie.
În ultimii ani, creșterea nivelului mării a transformat Jakarta în cel mai rapid oraș submersibil din lume, ceea ce a condus la decizia guvernului indonezian de a muta capitala.
În august 2019, președintele Indoneziei, Joko Widodo, a aprobat planul de mutare a capitalei de la Jakarta la Nusantara. Alegerea locației a fost motivată de apropierea sa de mare și de riscul scăzut de cutremure, tsunamiuri sau eruopții vulcanice.
Experții în mediu avertizează că până în 2050, aproximativ o treime din Jakarta ar putea fi afectată de scufundare, potrivit Știrile ProTv.
Se estimează că populația inițială care va fi relocată va fi de aproximativ 500.000 de persoane, conform site-ului proiectului. De asemenea, Nusantara va fi o metropolă „verde, pietonală”, care va fi alimentată complet cu energie regenerabilă până în 2045. Planurile de construcție includ o centrală solară de 50 de megawați și vizează restricționarea vehiculelor cu emisii până la sfârșitul acestui deceniu.
Deși costurile ridicării orașului sunt estimate la aproximativ 35 de miliarde de dolari, guvernul indonezian s-a angajat să furnizeze doar aproximativ 20% din fonduri și se confruntă cu dificultăți în găsirea altor surse de finanțare. În martie 2022, compania japoneză SoftBank s-a retras din investiția în proiect.