Un șofer român de TIR a absolvit Facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată angajatorul din Belgia / Bărbatul îi datorează acum suma de 200.000 de euro

Un șofer român de TIR a absolvit Facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată angajatorul din Belgia / Bărbatul îi datorează acum suma de 200.000 de euro
Sursa foto: Shutterstock

Un gigant belgian în domeniul transportului și logisticii va trebui să plătească despăgubiri unui șofer român de TIR care a lucrat pentru companie timp de patru ani, fiind plătit cu un salariu minim, relatează Het Belang van Limburg.

Un șofer de TIR român și-a făcut dreptate în instanță, după ce a absolvit Facultatea de Drept

Ani întregi, bărbatul a primit un salariu minim românesc de 200 de euro, în timp ce lucra efectiv pentru H.Essers în Belgia. Potrivit instanței, șoferul are dreptul la un salariu minim conform standardelor belgiene, scrie Libertatea.ro.

Povestea camionagiului Ștefan Popescu începe în aprilie 2011, când un prieten român îl ajută să-și găsească un loc de muncă la filiala din România a companiei de transport H.Essers.

Pe lângă cursele de noapte între Belgia și Germania, Ștefan ajunsese să verifice și dacă toate camioanele sunt gata de drum, dacă cabinele erau curate sau dacă presiunea în anvelope este normală, indemnizația sa zilnică fiind mărită cu doar 5 euro. Peste ceva timp, el își construiește o reputație excelentă la H.Essers și chiar devine șoferul privat al proprietarului Noël Essers.

„L-am dus atât pe el, cât și pe fiicele lui, Hilde și Ann, la ocazii oficiale. Dacă trebuia să conduc pentru ei, dispecerii căutau pe altcineva care să-mi facă mie cursele de noapte cu camionul, în Germania”, spune Ștefan.

Angajat în Belgia, românul începe să studieze și dreptul, în timp ce întreținea o familie cu cinci copii.

Când unul dintre colegii săi de camion a ieșit la pensie, având dreptul la doar 180 de euro, Popescu decide să ia atitudine.

„Atunci mi-am dat seama că, la fel ca el, am lucrat în Belgia în tot acest timp, dar nu am acumulat niciun drept social acolo. Ar trebui să mă mulțumesc cu o pensie de mai puțin de 200 de euro, mai târziu”, își amintește Ștefan care a fost motivul pentru care a decis să meargă în instanță pentru a-și revendica drepturile.

Angajatorul îi datorează românului 200.000 de euro

„Dezbaterile despre mărimea acestor salarii întârziate și compensații suplimentare vor avea loc abia în ianuarie 2024, dar această sentință este extrem de importantă”, spune avocatul lui Popescu, Jan Buelens.

„Clientul meu este singurul care a avut curajul să se judece timp de șapte ani, în timp ce întreține o familie, ca șofer de TIR. Aceasta este cu adevărat o poveste precum David împotriva lui Goliat, care ar putea crea un precedent pentru oricine din industria transporturilor care se află într-o situație similară. H.Essers îi datorează clientului meu mai mult de 200.000 de euro și sunt mulți alții ca el”, spune avocatul lui Popescu, Jan Buelens.

În ciuda diplomei de Drept, Popescu nu lucrează ca avocat, deoarece are o familie de întreținut. Acesta spune că va continua să fie șofer, dar pentru o altă companie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`