Hamish de Breton-Gordon, colonel britanic în rezervă, a avansat un scenariu în care NATO ar putea interveni în Ucraina: ONU trimite trupe în această țară pentru a preveni furtul de cereale de către ruși și pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și exporte cerealele, iar NATO intervine dacă Rusia atacă aceste trupe ONU.
Kievul a acuzat Rusia că a furat sute de mii de tone de cereale ucrainene numai în luna aprilie. „E un jaf pur. Și se întâmplă peste tot, în teritoriile ocupate”, a declarat ministrului ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi.
Pe de altă parte, rușii împiedică Ucraina să-și exporte milioanele de tone de cereale prin propriile porturi, fapt ce amenință cu criza alimentară zeci de milioane de oameni mai ales din țările oricum sărace.
Occidentalii se gândesc acum la planuri prin care să asigure exportul de cereale ucrainene, ca să evite astfel declanșarea foametei în țările sărace.
Bretton-Gordon a avansat acest scenariu pe care îl consideră „realist”. Pe de altă parte, a admis că acesta „sigur” va fi privit ca o amenințare de către Rusia.
„Cred că NATO și alte țări se gândesc cum să scoată cerealele din Ucraina și cred că e timpul ca ONU să desfășoare trupe la sol ca să recupereze această producție. Rusia niciodată nu a dat prea mult dovadă de moralitate, dat acum a ajuns atât de jos, că va face aproape orice să câștige teren”, a spus colonelul, pentru publicația britanică Express.
Și el a atras atenția că afectate de blocada rusă vor fi mai ales țările sărace din Africa și Asia. Prin urmare, „cred că o armată a ONU e o opțiune realistă”.
Hamish de Breton-Gordon crede că, în acest context, NATO ar putea interveni dacă forțele ONU ce vor ajunge în Ucraina vor fi atacate de trupele ruse.
Hamish Stephen de Bretton-Gordon, expert în arme chimice, a fost ofițer al armatei britanice timp de 23 de ani și comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear al Marii Britanii și al Batalionului de Reacție Rapidă (CBRN) al NATO. El s-a retras din armata britanică în 2011.