Un scafandru filipinez a tăiat, cu un cuțit, bariera marină plutitoare instalată de China (VIDEO)

Un scafandru filipinez a tăiat, cu un cuțit, bariera marină plutitoare instalată de China (VIDEO)

O barieră plutitoare instalată de China pentru a împiedica navele filipineze să pescuiască într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud a fost îndepărtată, au anunțat luni autoritățile filipineze.

Episod tensionat din conflictul din cauza revendicărilor teritoriale ale celor două țări

O înregistrare video difuzată luni de Paza de Coastă din Filipine a arătat un scafandru filipinez care a tăiat ceea ce oficialii de la Manila au explicat că ar fi un șir de geamanduri de 300 de metri, plasate în apropiere de Bajo de Masinloc, cunoscut și sub numele de Reciful Scarborough, un recif mic aflat într-o zonă bogată în pește, la 200 de kilometri vest de insula filipineză Luzon.

Imaginile îl arată pe scafandrul dotat cu o simplă mască și un tub de respirație care folosește un cuțit mic pentru a tăia frânghia, la care a ajuns cu o barcă de pescuit.


Înainte de acest moment, Beijingul avertizase guvernul de la Manila să nu lanseze provocări sau să caute probleme. Oficialii filipinezi au spus însă că bariera reprezintă un pericol pentru navigație și o încălcare clară a dreptului internațional, scrie CNN.

Autoritățile filipineze au afirmat duminică că trei ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă chineze și o ambarcațiune a serviciului de miliție maritimă chineză au instalat bariera, în urma sosirii unei nave guvernamentale filipineze în zonă.

Într-o conferință de presă obișnuită de marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că „China este hotărâtă să își protejeze suveranitatea și interesele maritime asupra Insulei Huangyan” – numele chinezesc al recifului. „Sfătuim Filipine să nu lanseze provocări sau se va confrunta cu probleme”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)