Un preşedinte musulman la Palatul Elysée? Legătura dintre cel mai nou roman al lui Michel Houellebecq şi atacul terorist de la Charlie Hebdo

Un preşedinte musulman la Palatul Elysée? Legătura dintre cel mai nou roman al lui Michel Houellebecq şi atacul terorist de la Charlie Hebdo
Foto: huffingtonpost.ca

În ziua în care mai multe persoane înarmate intrau cu arme automate în sediul din Paris al ziarului de satiră Charlie Hebdo şi omorau cel puţin 12 persoane, în librăriile din Franţa apărea cel mai aşteptat roman al anului, „Soumission„, al lui Michel Houellebecq. Autorul, considerat cel mai important scriitor francez al momentului şi unul dintre cei mai mari din întreaga lume, şochează cu o nouă carte de ficţiune dedicată acum “islamizării” societăţii franceze.

Diverse publicaţii consideră deja „Soumission” drept un roman de „anticipaţie politică” pentru că acţiunea este plasată în anul 2022 într-o Franţă în care un partid musulman reuşeşte să cîştige alegerile prezidenţiale şi să trimită deci un musulman „moderat” la Palatul Elysée. Michel Houellebecq introduce în acest roman de ficţiune nume binecunoscute în peisajul politic francez. El îşi imagnează, mai precis, că în 2022 francezii au de ales, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, între lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi liderul unui formaţiuni numită Partidul fraternităţii musulmane. Al doilea este cel care se impune, şi care declanşează islamizarea societăţii franceze”, scrie Matei Vişniec într-o prezentare a celei mai noi cărţi a lui Houellebecq publicată pe site-ul rfi.ro.

Pus în contextul tragicului atac terorist de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, trebuie spus că în ultimul număr al ziarului de satiră coperta îi e dedicată chiar lui Michel Houellebecq şi noului său roman. Textul care însoţeşte caricatura lui Houellebecq spune: „Predicţiile magului Houllebecq: În 2015, rămân fără dinţi… În 2022, ţin Ramadanul!


Foto: CharlieHebdo

Romanul a stârnit numeroase polemici în Franţa, fiind catalogat mai degrabă o provocare politică decât o operă literară. Franţa este ţara în care trăieşte cea mai mare comunitate musulmană şi cea mai mare comunitate evreiască din Europa.

Cotidianul Liberation notează că în „scenariul” imaginat de Houellebecq pentru Franţa anului 2022 nu totul este „negru„. Islamizarea societăţii are şi efecte „pozitive„, de exemplu reducerea şomajului din cauza faptului că femeile sunt obligate să se întoarcă în căminele lor.

Michel Houellebecq, laureat al premiului Goncourt în 2010, a fost prezent şi la Bucureşti în 2012, fiind invitatul de onoare al Târgului de carte Bookfest. (Detalii AICI)

Miercuri, cel puţin 12 persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite într-un atac care a avut loc la sediul ziarului satiric francez Charlie Hebdo. Președintele Francois Hollande a denunțat atacul drept un „atentat terorist„. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`