Un post de radio și-a înlocuit toți prezentatorii cu inteligența artificială. Reacțiile dure nu au întârziat să apară

Un post de radio și-a înlocuit toți prezentatorii cu inteligența artificială. Reacțiile dure nu au întârziat să apară
Sursa foto: Freepik / @freepik

Un post de radio din Polonia și-a concediat toți prezentatorii și i-a înlocuit cu inteligența artificială (AI). Șeful postului, Marcin Pulit, se apără spunând că angajații nu au fost concediați pentru a fi înlocuiți de AI, ci pentru că audiențele erau foarte slabe.

La câteva săptămâni după ce jurnaliștii au fost concediați, OFF Radio Krakow și-a reluat activitatea drept „primul experiment din Polonia în care jurnaliştii… sunt personaje virtuale create de AI”.

Postul radio a spus că cele trei avatare sunt concepute pentru a ajunge la ascultătorii mai tineri, vorbind despre probleme culturale, artistice și sociale, inclusiv preocupările persoanelor LGBTQ+, potrivit CNN.

Un fost jurnalist al postului de radio a protestat

Schimbarea făcută de OFF Radio Krakow a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume, după ce jurnalistul și criticul de film, Mateusz Demski, fost angajat al postului de radio, a făcut marți o postare în care protesta împotriva „înlocuirii angajaților cu inteligență artificială”. Jurnalistul a lucrat la OFF Radio Krakow din 2022, atunci când făcea interviuri cu ucrainierii acre fugea de război, până în august, atunci când el și alți 12 colegi au fost concediați.

„Este un precedent periculos care ne lovește pe toți”, a scris el.

Jurnalistul susține că o asemenea schimbare nu face altceva decât să deschidă calea „către o lume în care angajații cu experiență asociați cu sectorul media de ani de zile și oamenii angajați în industriile creative vor fi înlocuiți cu mașini”.

Peste 15.000 de persoane au semnat o petiție prin care se opun acestui experiment, potrivit lui Mateusz Demski.

 

Ministrul afacerilor digitale din Polonia a intervenit

Krzysztof Gawkowski, ministrul afacerilor digitale și viceprim-ministru, a spus marți că a văzut ceea ce a scris Mateusz Demski și este de părere că folosirea și implicarea în astfel de contexte a AI-ului trebuie reglementate.

„Deși sunt un fan al dezvoltării AI, cred că anumite granițe sunt depășite din ce în ce mai mult”, a scris ministrul pe X.

„Utilizarea pe scară largă a AI trebuie făcută pentru oameni, nu împotriva lor!”, a mai adăugat acesta.

Interviul luat unei poete decedate din 2012, de către prezentatorul generat de AI 

Marți, postul radio a difuzat un „interviu” realizat de unul dintre prezentatorii generați cu ajutorul inteligenței artificiale, cu o voce care se pretinde a fi Wisława Szymborska, o poetă poloneză și câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, care însă a murit în 2012.

Michał Rusinek, președintele Fundației Wisława Szymborska, a declarat că și-a dat acordul pentru folosirea numelui lui Szymborska. Acesta și-a justificat gestul, spunând că poeta avea simțul umorului și i-ar fi plăcut un astfel de material.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său