Un candidat la un post de primar din Ecuador a fost ucis cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, dar chiar și așa a câștigat alegerile din orașul Puerto Lopez, potrivit BBC.
Omar Menendez (41 de ani) a fost împușcat mortal de un individ care a intrat în încăperea în care se aflau candidatul și echipa sa de campanie sâmbătă. În atac a fost ucis și un adolescent. Poliția încă investighează cauzele evenimentului.
Politicianul ucis ar urma să fie înlocuit în funcția de primar de către un membru al aceluiași partid.
Alegerile municipale s-au desfășurat în contextul escaladării unui context infracțional asociat influenței tot mai mari de care se bucură violente carteluri de droguri din Ecuador.
Menendez nu a fost singurul politician ucis în perioada premergătoare scrutinului. Cu două săptămâni în urmă, un candidat pentru postul de primar din localitatea costieră Salinas, pe numele său Julio Cesar Farachio, a fost la rândul său împușcat mortal.
În cazul uciderii lui Farachio a fost arestat un suspect care îl amenințase pe candidatul în vârstă de 45 de ani. Potrivit presei locale, individul fusese eliberat recent din închisoare după ce ispășit o condamnare pentru trafic de droguri.
În dosarul deschis în cazul morții lui Omar Menendez încă nu a fost arestată nicio persoană.
Președintele din Ecuador, Guillermo Laso, a condamnat crimele. Bancherul conservator se confruntă cu un număr tot mai mare de omucideri la nivel național și a propus mai multe modificări constituționale pentru votul de duminică.
Una dintre prevederile propuse ar fi permis extrădarea ecuadorienilor care au legături cu crima organizată transnațională dacă se confruntă cu un proces într-o altă țară sau au fost deja condamnați în lipsă. Măsura a picat la vot, fiind respinsă de 51% dintre votanți.
Cum închisorile din Ecuador sunt copleșite de valul recent de crime, unii oficiali consideră că extrădarea infractorilor condamnați către închisori de maximă securitate din SUA ar reprezenta o opțiune mai sigură și mai ieftină pentru sistemul ecuadorian de justiție. Columbia și-a amendat constituția în acest sens în 1997, iar de atunci a trimis mai mulți traficanți celebri către Statele Unite.