Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala statului Maldive, se construiește un oraș plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni. Orașul va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli, cu canale între ele.
Primele unități vor fi dezvăluite luna aceasta, locuitorii care vor începe să se mute la începutul lui 2024, iar întregul oraș urmează să fie finalizat până în 2027, potrivit CNN.
Obiectivul este ca orașul să fie autosuficient și să dispună de toate condițiile ca oricare alt oraș de pe uscat. Va exista energie electrică, alimentată predominant de panouri solare, iar apele uzate vor fi tratate și reutilizate în agricultură.
Prin dezvoltarea unui oraș plutitor pe deplin funcțional în Maldive, acest tip de arhitectură ar putea fi propulsat la următorul nivel. Nu va mai fi „arhitectură ciudată” găsită în locații luxoase comandate de cei bogați, ci un răspuns la schimbările climatice și la urbanizare, care este atât practic, cât și accesibil.
„Dacă eu, ca arhitect, vreau să fac diferența, trebuie să continuăm acest proiect”, a spus Koen Olthuis, directorul firmei de arhitectură care a proiectat orașul.
Orașul Waterstudio este conceput pentru a atrage localnicii prin casele de culoarea curcubeului, balcoanele largi și priveliștea de la malul mării. Locuitorii se vor putea deplasa cu bărcile, cu bicicletele sau cu scuterele electrice.
Male este unul dintre cele mai dens populate orașe din lume, cu peste 200.000 de oameni strânși într-o zonă de aproximativ opt kilometri pătrați. Și prețurile sunt competitive – începând de la 150.000 de dolari pentru o garsonieră sau 250.000 de dolari pentru o casă, a spus Olthuis.