Un nou studiu despre pandemia de COVID-19: Aproape 350 de milioane de persoane din întreaga lume riscă să fie grav afectate de boală

Publicat: 16 06. 2020, 12:47
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Un nou studiu despre pandemia de COVID-19 oferă date sumbre cu privire la evoluția infectărilor la nivel mondial. Aproape 350 de milioane de persoane din întreaga lume riscă să fie grav afectate de COVID-19 și ar avea nevoie de îngrijire medicală în spitale, potrivit unui studiu britanic publicat marţi, informează AFP.

Câte persoane riscă să fie grave afectate de COVID-19 la nivel mondial

SARS-CoV-2 determină probleme severe pentru persoanele în vârstă diagnosticate cu boli cronice, precum diabetul.

În funcţie de informaţiile cunoscute despre factorii de risc, cercetătorii britanici au încercat să identifice pentru 188 de ţări riscurile diferenţiate pentru populaţiile acestor state, în funcţie de vârstă, sex şi starea de sănătate. Rezultatele, publicate în revista medicală The Lancet Global Health, arată că 1,7 miliarde de oameni, reprezentând 22% din populaţia mondială, prezintă cel puţin un factor de risc care îi face mai predispuşi la o formă gravă de COVID-19.

Dintre aceştia, 349 de milioane sunt deosebit de expuşi în faţa riscului de a dezvolta o formă severă a bolii şi ar avea nevoie să fie spitalizate în caz de contaminare.

„Într-o perioadă în care ţările ies din izolare (…), sperăm că estimările noastre vor oferi un punct de plecare util” pentru guvernele care „caută mijloacele necesare pentru a îi proteja pe cei mai vulnerabili de un virus care continuă să circule”, a declarat autorul principal al studiului, Andrew Clarck, cercetător la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Procentul locuitorilor cu risc sporit este mai mic în regiunile în care populaţia este mai tânără. Este cazul Africii, unde doar 16% din populaţie prezintă un factor de risc în faţa noului coronavirus, adică 283 de milioane de oameni dintr-o populaţie totală de 1,3 miliarde. În Europa, acest procent este de 31% – 231 de milioane dintr-o populaţie de 747 de milioane.

Îngrijorări cu privire la apariția unui al doilea val al pandemiei de COVID-19

Acest studiu este publicat în contextul în care apariția unor noi focare de COVID-19 în China trezește serioase îngrijorări cu privire la riscul izbucnirii unui al doile aval al pandemieid e COVID-19.

China a raportat luni un nou bilanț îngrijorător al cazurilor de COVID-19, fapt ce îi alertează pe specialiști care se tem că noile focare ar putea reprezenta începutul unui nou val al pandemiei. Autoritățile de la Beijing au anunțat că au fost descoperite 49 de cazuri de infectări, în contextul în care China încearcă să stopeze un nou focar izbucnit la Beijing, scrie AFP.

Un număr de 36 de cazuri au fost diagnosticate în Beijing. În districtul Fengtai din sud-vestul capitalei a început testarea a mii de persoane după ce un focar de infectare cu noul coronavirus a fost descoperit în piaţa angro Xinfadi, cea mai mare piaţă de produse agricole angros din china, care furnizează 90% din fructele şi legumele proaspete ale capitalei.

În ceea ce privește România, specialiștii apreciază că odată cu sezonul rece este posibilă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.