Un laborator chinez a dezvoltat un medicament despre care se crede că are puterea de a pune capăt pandemiei coronavirusului. Focarul a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului trecut, înainte de a se răspândi în întreaga lume, determinând o cursă internațională în găsirea de tratamente și de vaccinuri.
Un medicament testat de oamenii de știință de la prestigioasa Universitate din Peking din China nu poate doar să reducă timpul de recuperare pentru cei infectați, dar oferă și imunitate pe termen scurt împotriva virusului, spun cercetătorii, scrie medicalxpress.
Sunney Xie, directorul Centrului de Inovare pentru Genomică a Universității din Beijin, a declarat pentru AFP că medicamentul a avut succes în stadiul testării pe animale.
„Când am injectat anticorpi neutralizanți la șoarecii infectați, după cinci zile, încărcătura virală a fost redusă cu un factor de 2.500”, a spus Xie. „Acest lucru înseamnă că acest potențial medicament are (a) efect terapeutic.”
Medicamentul folosește anticorpi neutralizanți – produși de sistemul imunitar uman pentru a preveni celulele infectante cu virus – pe care echipa lui Xie le-a izolat de sângele a 60 de pacienți recuperați.
Un studiu publicat duminică în revista științifică Cell, sugerează că utilizarea anticorpilor oferă un potențial „leac” pentru boală și scurtează timpul de recuperare. Xie a spus că echipa sa lucrează „zi și noapte” în căutarea anticorpului.
El a spus că speră că medicamentul va fi gata de utilizare mai târziu în acest an și la timp pentru orice potențial focar de iarnă al virusului, care a infectat 4,8 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis mai mult de 315,000.
Utilizarea anticorpilor în tratamentele medicamentoase nu este o abordare nouă și a avut succes în tratarea mai multor virusuri precum HIV, Ebola și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).
Xie a spus că cercetătorii săi au lucrat la proiect de când focarul a început în China înainte de a se răspândi în alte țări.
Medicamentul pentru Ebola, Remdesivir, pe cale de a fi aprobat în UE, a fost considerat un tratament eficientpentru COVID-19 – studiile clinice din SUA au arătat că au redus cu o treime timpul de recuperare la unii pacienți – dar diferența ratei mortalității nu a fost semnificativă.
Noul medicament ar putea oferi chiar și protecție pe termen scurt împotriva virusului. Studiul a arătat că dacă anticorpul neutralizant a fost injectat înainte ca șoarecii să fie infectați cu virusul, șoarecii au rămas fără infecție și nu a fost detectat niciun virus.
Acest lucru poate oferi protecție temporară pentru lucrătorii medicali timp de câteva săptămâni, Peste 100 de vaccinuri pentru COVID-19 sunt în lucru la nivel global, 8 sunt deja testate pe oameni, dar, deoarece procesul de dezvoltare a vaccinurilor este mai solicitant, Xie speră că noul medicament ar putea fi un mod mai rapid și mai eficient de a opri marșul global al coronavirusului.
„Am fi capabili să oprim pandemia cu un medicament eficient, chiar și fără un vaccin”, a spus el.