Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional a declarat luni că instituția financiară pe care o conduce are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta țările puternic îndatorate, invocând o perspectivă economică globală extrem de incertă și o discrepanță tot mai mare între țările bogate și cele sărace.
Ministrul suedez de Finanțe, Magdalena Andersson, noua președintă a comitetului de conducere al FMI, care a vorbit la o conferință de presă online cu Georgieva, a declarat că este clar că nevoia de lichiditate a rămas mare și că se va consulta cu țările membre cu privire la opțiunile de extindere a lichidității.
Georgieva a spus că FMI a crescut rapid finanțarea concesională către piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donații de către țările membre de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Aceasta ar continua să joace un rol important, dar au fost necesari pași suplimentari, a spus ea.
Georgieva, care a pledat mult timp pentru o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST), a spus că acest lucru ar oferi FMI mai multe fonduri pentru criza sănătăţii şi cea economică şi ar accelera măsurile pentru o economie digitală şi verde.
Ea a spus că se așteaptă ca Grupul celor 20 de economii majore să prelungească actualul moratoriu asupra plăților pentru serviciul datoriilor oficiale de către cele mai sărace țări, care urmează să se încheie în iunie, dar multe vor depinde de ritmul vaccinărilor din lunile următoare.