„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%

„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%
Foto: Pixabay

Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.

Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer timpurie, în ceea ce este descris ca un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

Testarea medicamentului a durat 18 luni

După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.

Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.

„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.

„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru explică: dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra modului în care oamenii progresează”, a adăugat el.

Studiul a înrolat aproximativ 1.800 de pacienți

În cadrul studiului pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numite lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că reduce plăcile toxice din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic fără ambiguitate și reprezintă ceva de moment istoric când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a spus Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL).

Beneficiile generale vor depinde de faptul dacă pacienții tratați cu medicament mențin o traiectorie mai bună dincolo de primele 18 luni, dar cele mai recente date nu pot răspunde la această întrebare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)