Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.
Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer timpurie, în ceea ce este descris ca un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.
După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.
Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.
„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.
„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru explică: dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra modului în care oamenii progresează”, a adăugat el.
În cadrul studiului pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numite lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că reduce plăcile toxice din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.
„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic fără ambiguitate și reprezintă ceva de moment istoric când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a spus Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL).
Beneficiile generale vor depinde de faptul dacă pacienții tratați cu medicament mențin o traiectorie mai bună dincolo de primele 18 luni, dar cele mai recente date nu pot răspunde la această întrebare.