Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost omorât, în timp ce un altul de 14 ani a fost rănit grav și se află la terapie intensivă, într-un schimb de focuri din așa-zisa „zonă autonomă” a orașului american Seattle. Denumită inițial Zona Autonomă din Dealul Capitoliului (Chaz), ea a fost redenumită în Protestul de Ocupație din Dealul Capitoliului (Chop) și a fost creată pe fondul protestelor izbucnite după moartea lui George Floyd, ca răspuns la un presupus tratament brutal al poliției în relație cu cetățenii de culoare.
Printr-un comunicat de presă, Harborview Medical Center de la spitalul din Seattle a anunțat că unul dintre băieți a fost adus de o mașină personală, în timp ce celălalt a fost adus de un echipaj de pompieri, potrivit BBC.
Deși „zona autonomă” a fost ocupată de sute de protestatari aparent pașnici, este vorba despre al patrulea schimb de focuri din ultimele 10 zile. În primul dintre ele, care avea loc în zorii zilei de 14 iunie, un băiat de 19 ani a fost ucis, iar un bărbat de 33 de ani fost rănit. Un al doilea schimb de focuri, care s-a petrecut în ziua următoare, s-a soldat cu un tânăr de 17 ani rănit, iar o altă persoană avea să fie și ea rănită în cel de-al treilea schimb de focuri.
După ultimele violențe din oraș, oficialii au anunțat că iau în calcul să demanteleze Chop și să redeschidă secția de poliție din zonă, care a fost abandonată de ofițeri odată cu instituirea spațiului „autonom”.
Carmen Best de la Departamentul de Poliție din Seattle susține că, în apropiere de una dintre barierele de beton ale Chop, a fost găsit un autoturism cu „găuri de gloanțe” în el. Ea i-a acuzat atât pe protestatari, cât și pe locuitori că „nu sunt cooperanți cu solicitările noastre de ajutor”, explicând că zona „nu mai este sigură pentru nimeni”.
Lui Jenny Durkan, primarul democrat din Seattle, care a fost procuror SUA în timpul administrației Obama, i-a fost cerută demisia de către politicieni din ambele tabere ale spectrului politic, pentru felul în care a gestionat protestele și Chop. Cu o săptămână în urmă, ea susținea că va colabora cu manifestanții, astfel încât demonstrația să ia sfârșit, dar la o săptămână distanță baricadele încă sunt instalate.
Presa locală susține, totuși, că „zona autonomă” este în general pașnică pe timp de zi, cu oameni relaxându-se în parc, în timp ce voluntarii împart gratis de mâncare. Cu toate acestea, odată lăsată noaptea peste oraș, s-ar părea că atmosfera devine tot mai tensionată, iar mai multe persoane au fost observate mărșăluind înarmate pe stradă.
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că „va lua înapoi” orașul, dar primarul Jenny Durkam și Jay Inslee, guvernatorul Washingtonului, i-au răspuns tranșant că situația nu îl privește.
Reamintim că protestele din SUA au izbucnit după moartea lui George Floyd, bărbatul afro-american în vârstă de 46 de ani care a decedat după ce ofițerul de poliție Derek Chauvin – demis și acuzat de crimă de gradul al doilea – a stat așezat cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.