Un meteorit de mărimea unui cățeluș, dar cântărind aproximativ greutatea totală a patru pui de elefant, a lovit miercurea trecută Pământul în apropiere de McAllen, Texas, a confirmat NASA în această săptămână, potrivit The Jerusalem Post.
Impactul meteoritului, raportat de postul local KDFW, afiliat Fox din zona Dallas, a avut loc miercurea trecută în jurul orei locale 18:00.
Incidentul a fost confirmat ulterior de către Serviciul Național de Meteorologie, care a declarat că s-a detectat lumina unui meteorit cu doar o jumătate de oră mai devreme.
Înregistrările camerelor de supraveghere KDFW păreau să fi surprins un aparent tunet sonic, zgomotul puternic provocând fuga păsărilor, în timp ce mulți localnici au susținut că au simțit un fel de cutremur.
La momentul respectiv, nu era clar ce a produs fulgerul, mai ales că în zonă nu existau furtuni care ar fi putut produce fulgerul.
Potrivit experților de la Centrul Spațial Johnson al NASA, meteoritul avea un diametru de puțin peste 60 de centimetri și cântărea aproximativ 454 de kilograme.
Pentru comparație, un pui de elefant ar putea cântări până la 113 kilograme, potrivit experților de la grădina zoologică din Denver; înseamnă că, în ciuda faptului că diametrul său era doar cât lungimea unui cățel mic din rasa Pembroke Welsh Corgi mediu, meteoritul cântărea cât patru pui de elefant.
Meteoritul a zburat cu o viteză de aproximativ 43.452 de kilometri pe oră, de câteva ori mai mare decât viteza sunetului.
Deși a explodat în atmosfera Pământului la aproximativ 34 de kilometri deasupra solului, fragmentele sale au reușit totuși să atingă solul.
Nu s-au raportat victime sau pagube în urma impactului.
Potrivit Societății Americane de Meteorologie, meteoritul din Texas a fost doar unul dintre cele cel puțin trei impacturi de meteoriți care au avut loc pe parcursul a trei zile – celelalte două fiind în Franța și Italia, potrivit CBS News.
De obicei, când meteoriții lovesc Pământul, ard în atmosfera terestră, ceea ce se poate vedea și în timpul ploilor de meteoriți. Când nu se întâmplă această combustie, atunci atmosfera îi încetinește semnificativ, reducând forța impactului.
Deși ar putea fi periculoase în momentul contactului cu solul, fragmentele meteoriților nu prezintă niciun risc ulterior: aceste roci spațiale tind să se răcească rapid și nu sunt neapărat contaminate cu ceva dăunător.