Un medic din Marea Britanie și-a pus mască de protecție și a alergat 35 de kilometri purtând-o regulamentar, pe nas și pe gură. Specialistul a vrut să demonteze mitul că purtarea măștii te lasă fără oxigen.
Tom Lawton din Yorkshire este medic la terapie intensivă la Bradford Royal Infirmary. Bărbatul care s-a aflat în prima linie susține că a văzut „ce e mai rău din ceea ce poate face coronavirusul“.
Pentru a arăta că nu se reduce nivelul de oxigen din sânge, medicul a apelat la acest experiment și a alergat cu masca pe față până la serviciu. „M-au enervat atât dezinformarea privind masca de protecţie, care te-ar lăsa fără oxigen, cât şi mesajele cu privire la momentul în care trebuie să o porţi (în spaţii închise)“.
„Nu mi-am scos deloc masca (nu am consumat mâncare sau băutură), iar nivelul de oxigen a fost de 98 la sută de fiecare dată când am verificat. Te rog să nu eziţi să explici acest lucru atunci când cineva sugerează că nu îţi face bine şi protejează-te de Covid“, spune medicul în finalul experimentului, potrivit The Independent.
Thank you so much everyone for donating – we’ve so far raised £1130 which I hope will help a lot of people.
Final verdict was 22.6 miles in a mask (8 miles, then just over 14), breathing enough oxygen for about 10 calm people all the way. (1/n)
— Tom Lawton (@LawtonTri) July 20, 2020
Nu este singurul medic din Marea Britanie, care a vrut să demonstreze că nivelul de oxigen rămâne același, dacă porți mască. Medicul de familie Maitiu O Tuathail s-a filmat în timp ce stă lângă un aparat de măsurat nivelul oxigenului din sânge la care este conectat și începe să își pună pe rând șase măști de protecție.
Și medicul chirurg Joshua Wolrich a făcut un experiment similar, arătând că masca de protecție nu afectează respirația. „Nu mai inventați lucruri! Nu mai ascultați oamenii care inventează lucruri și nu mai transformați acest lucru într-o chestiune politică! Măștile vă protejează pe voi și pe alții. Dacă vi se spune să le purtați, purtați-le! Nu mai fiți egoiști!”, și-a încheiat specialistul demonstrația.
În contextul pandemiei de coronavirus, în Europa, majoritatea statelor au început să impună măști de protecție, pe măsură ce restricțiile de izolare au fost ridicate, acestea având scopul de a preveni răspândirea virusului. Astfel că, măștile de protecție sunt impuse atunci când oamenii utilizează transportul public, intra în spații închise, respectiv magazine și școli, chiar și în exterior, pe stradă sau la plajă.