Un martor al asasinării președintelui american Kennedy rupe tăcerea despre ce crede că s-a întâmplat acum 60 de ani. Teoria lui ridică noi semne de întrebare

Un martor al asasinării președintelui american Kennedy rupe tăcerea despre ce crede că s-a întâmplat acum 60 de ani. Teoria lui ridică noi semne de întrebare
John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite, a fost împușcat mortal chiar în timpul mandatului său, pe 22 noiembrie 1963, la Dallas. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Keystone Press Agency

Paul Landis este unul dintre agenții Secret Service aflați la câțiva metri de John F. Kennedy când a fost asasinat, în fața casei sale din Cleveland, la 7 august 2023.

El nu a fost niciodată de acord cu teoriile conspirației și subliniază că nu promovează una acum

Încă își amintește prima împușcătură. Pentru o clipă, stând pe scara mașinii cortegiului, a nutrit speranța deșartă că poate a fost doar o petardă sau un cauciuc explodat. Dar el cunoștea armele și știa să deosebească zgomotele. Apoi a urmat o altă împușcătură. Și încă una. Și președintele s-a prăbușit.

Multe nopți de atunci, a retrăit acel moment macabru în visele sale. Acum, 60 de ani mai târziu, Paul Landis, unul dintre agenții Secret Service aflați la câțiva metri de președintele John F. Kennedy în acea zi fatidică din Dallas, își spune pentru prima dată povestea în întregime. Și în cel puțin un aspect cheie, relatarea sa diferă de versiunea oficială într-un mod care ar putea schimba înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în Dealey Plaza.

Relatarea lui Landis, inclusă într-un viitor memoriu, ar rescrie într-un mod important narațiunea uneia dintre cele mai zguduitoare zile ale istoriei moderne americane. Poate că nu înseamnă mai mult decât atât. Dar i-ar putea încuraja și pe cei care au bănuit de mult timp că în Dallas nu a fost un singur bărbat înarmat pe 22 noiembrie 1963.

Câteva elemente ale relatării sale contrazic declarațiile oficiale pe care le-a depus în fața autorităților imediat după împușcătură, iar unele dintre implicațiile versiunii sale nu pot fi reconciliate cu ușurință cu înregistrarea existentă.

Dar el a fost acolo, un martor important, și este rar ca noi mărturii să apară la șase decenii după fapte. El nu a fost niciodată de acord cu teoriile conspirației și subliniază că nu promovează una acum. La 88 de ani, a spus el, tot ce vrea este să spună ce a văzut și ce a făcut, iar ceilalți să tragă concluziile.

Teoria glonțului magic pare totuși la fel de improbabilă

Comisia Warren a decis că unul dintre gloanțe trase în acea zi l-a lovit pe președinte din spate, i-a ieșit din partea din față a gâtului și a continuat să-l lovească pe Connally, reușind cumva să-l rănească în spate, piept, încheietura mâinii și la coapsă. Părea incredibil că un singur glonț ar putea face toate astea, așa că scepticii au numit-o teoria glonțului magic, arată The New York Times.

Anchetatorii au ajuns la această concluzie parțial pentru că s-a spus că glonțul a fost găsit pe o targă despre care se crede că l-a ținut pe Connally la Parkland Memorial Hospital, așa că au presupus că a ieșit din corpul său în timpul eforturilor de a-i salva viața. Dar Landis, care nu a fost niciodată intervievat de Comisia Warren, a spus că nu sa întâmplat asta.

De fapt, a spus el, el a fost cel care a găsit glonțul – și l-a găsit nu în spitalul de lângă Connally, ci în limuzina prezidențială adăpostită în spatele scaunului din spatele unde stătea Kennedy.

Când a zărit glonțul a spus că l-a luat pentru a nu-l lăsa pe mâna vânătorilor de suveniruri. Apoi, din motive care încă par neclare chiar și pentru el, a spus că a intrat în spital și l-a așezat lângă Kennedy pe targa președintelui, presupunând că ar putea ajuta, cumva, medicii să-și dea seama ce s-a întâmplat. La un moment dat, se gândește acum, glonțul ar fi putut ajunge de la unul la altul.

În ultimii ani, el și-a încredințat povestea mai multor figuri cheie, printre care Lewis Merletti, fost director al Serviciului Secret. James Robenalt, un avocat din Cleveland și autor al mai multor cărți de istorie, a cercetat profund asasinatul și l-a ajutat pe Landis să-și proceseze amintirile.

„Dacă ceea ce spune el este adevărat, ceea ce tind să cred, este probabil să redeschidă problema unui al doilea trăgător, dacă nu chiar mai mult”, a spus Robenalt. „Dacă glonțul pe care îl cunoaștem drept glonțul magic sau imaculat s-a oprit în spatele președintelui Kennedy, înseamnă că teza centrală a Raportului Warren, teoria unui singur glonț, este greșită.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”