Un lider al opoziției de la Chișinău vorbește despre amânarea alegerilor prezidențiale. În discursul său, Andrei Năstase i-a invocat pe Klaus Iohannis și Donald Trump

Un lider al opoziției de la Chișinău vorbește despre amânarea alegerilor prezidențiale. În discursul său, Andrei Năstase i-a invocat pe Klaus Iohannis și Donald Trump
Foto: Inquam Photos / George Călin

Andrei Năstase, liderul Platformei DA și una dintre principalele voci ale opoziției de la Chișinău, este de părere că politicienii Republicii Moldova ar trebuie să amâne alegerile prezidențiale din 1 noiembrie dacă evoluția epidemiei de coronavirus nu permite desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță. Pentru a-și susține afirmația, fostul ministru a oferit drept exemplu pozițiile președinților din România și SUA, Klaus Iohannis și Donald Trump.

Un lider al opoziției de la Chișinău vorbește despre amânarea alegerilor prezidențiale șii-a invocat pe Klaus Iohannis și Donald Trump

„Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon în Republica Moldova și eu merg după reperele mele în viață. Președintele Iohannis a spus, de fapt, ce spun și eu, dacă un singur om este pus în pericol trebuie să luăm o atitudine corectă pentru că mai presus de sănătatea și viața oamenilor nu este absolut nimic. Uitați-vă ce spune și președintele Trump care ia în calcul amânarea alegerilor în SUA. În condițiile în care această pandemie va avea evoluții tot mai proaste sau va crește numărul de infectări, va fi luat în calcul totul”, a declarat Andrei Năstase, la Cotidianul Live, potrivit Unimedia.

Cu toate acestea, el a explicat că o eventuală amânare a alegerilor în acest moment ar putea fi prematură, în condițiile în care evoluția epidemiei de COVID-19 depinde de mai mulți factori.

„Nu vreau să mă expun cu privire la ce va fi peste două sau trei săptămâni. Avem o creștere de infectări în ultimile 4-5 zile, s-a ajuns până la 426 de persoane și se menține în jurul acestei cifre. Dacă mâine sau poimâine, ca urmare a unor iresponsabilități colective sau particulare, va crește acest număr va trebui de luat o decizie în consecință. Prima mea opțiune rămâne a fi libertatea, democrația, dar trebuie să fim raționali. Decizia trebuie să țină cont de interesul suprem al cetățeanului”, a adăugat politicianul pro-european.

Ce a mai spus Andrei Năstase

Mulți lideri politici și-au anunțat deja intenția de a concura împotriva lui Igor Dodon pentru președinția Republicii Moldova, dar chiar și așa Andrei Năstase spune că ambițiile sunt ultimul lucru ce l-ar preocupa în contextul actual, pentru că el nu calcă „pe cadaver, pe drepturile și libertățile cetățenilor”.

„Nu mă rup cu orice preț la o funcție în acest stat și am demonstrat acest lucru în ciuda tuturor celor care emit inepții în spațiul public. În 2016 m-am retras, nu am insistat să fiu premier atunci când aș fi putut să fiu, în iunie 2019, dar nu m-au preocupat funcțiile, m-a preocupat schimbarea în această țară, iată de ce nici pentru funcția de președinte nu mă rup cu tot dinadinsul. Eu nu calc pe cadavre, pe drepturile și libertățile cetățenilor”, a mai adăugat Năstase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`