Un lac vechi de 50.000 de ani din India a devenit roz. Experții nu au nicio explicație

Un lac vechi de 50.000 de ani din India a devenit roz. Experții nu au nicio explicație
Sursa foto: Twitter

Apa unui lac vechi de peste 50.000 de ani din India s-a înroșit brusc în ultima perioadă de timp. Cerctătorii nu își explică fenomenul, relatează CNN.

Ce a determinat lacul să devină roz?

Aceasta a fost întrebarea care îi macină pe mai toți oamenii din India, după ce Lacul Lonar din statul Maharashtra și-aschimbat brusc nuanțele de culoare în ultimele zile.

Experții sunt de părere că fenomenul se datorează fie creșterii salinității în apă, prezenței algelor, fie a unei combinații a ambelor lucruri – așa cum s-a întâmplat în unele părți ale lacului Great Salt Lake din Statele Unite ale Americii sau în cazul lacului Hillier din Australia.

Gajanan Kharat, geolog local, a spus într-un videoclip postat pe contul de Twitter al agențieiMaharashtra Tourism, că acest lucru s-a mai întâmplat și înainte, dar nu a fost la fel de proeminent.

”Culoarea apei din #LonarLake din Maharashtra s-a transformat în roz, schimbare pe care experții o atribuie salinității și prezenței algelor în interiorul apei.”, a anunțat el.

”Se pare deosebit de roșu anul acesta, deoarece anul acesta salinitatea apei a crescut”, a scris specialistul pe Twitter.

”Cantitatea de apă din lac s-a redus, iar lacul a devenit mai puțin adânc, astfel că salinitatea a crescut și a provocat unele modificări interne.”, a mai spus geologul Gajanan Kharat.

Experții nu știu exact care este cauza transformării apei

Cerctătorii au fost puși în alertă după lacul din India și-a modificat culoarea.

Specialistul în geologie, Gajanan Kharat, a precizat că cercetătorii fac investigații să vadă dacă nu cumva șiprezența algelor roșii în apă a determinat schimbarea culorii.

Specalistul în geologie a anunțat căa trimis câteva mostre la mai multe laboratoareși „odată ce le vor studia, vom putea spune definitiv de ce apa lacului s-a înroșit”.

Lacul Lonar din statul Maharashtra este situat la aproximativ 500 de kilometri (311 mile) la est de Mumbai.

Lacul este o atracție turistică foarte populară și a fost studiat de oamenii de știință din întreaga lume, a relatat CNN News 18.

Craterul Lonar se află în Podișul Deccan – o câmpie masivă de rocă de bazalt vulcanică creată de erupții în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani. Amplasarea sa în acest câmp bazaltic a sugerat unor geologi că este un crater vulcanic.

Lacul Lonar s-a format după ce un meteorit a lovit Pământul. Evenimentul a avut locîn urmă cu aproximativ 50.000 de ani, potrivit unui afiliat al sursei citate, CNNNews 18.

Apa din lac este atât salină, cât și alcalină.

Mai mulți geologi, ecologi, arheologi, naturaliști și astronomi au publicat numeroase studii despre diverse aspecte ale acestui ecosistem al lacului de tip crater.

Un studiu publicat în anul 2010 sugerează că lacul ar avea o vârstă de circa 570.000.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`