Istoricul bulgar Ivanov Todorov face afirmații defăimătoare la adresa țării noastre. Acesta susține că „statul de la nord de Dunăre nu e (…) nimic altceva decât o creație artificială”, iar despre una dintre cele mai cunoscute balade românești – MIORIȚA – susține că este bulgărească.
Pentru Todorov, citat de Gorjeanul, românii n-ar avea o continuitate istorică a populației geto-dace pe teritoriul pe care îl ocupa astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioada barbară, când Bulgaria, în 1018, ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”.
Profesorul Ion Mocioi niotează în articolul publicat de gorjeanul.ro că, într-o astfel de „cunoaștere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenți” ai civilizației de la Dunărea de Jos, păstorii lor și-au dus turmele din Balcani până în Carpați, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa țară a bulgarilor”.
Țara Românească și Moldova ar fi fost provincii târzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi „o minoritate neînsemnată”, „Miorița”, balada identitară pentru români, ar fi o creație bulgară, iar câinele ciobănesc „așa–zis românesc” ar fi și el o …. creație bulgărească.
Cu astfel de „istorie”, Todorov „a făcut-o de…oaie”, conchide profesorul gorjean.