Carsten Breuer, responsabilul militar cu gradul cel mai înalt din armata germană, a sugerat că dacă serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania, atunci acesta trebuie să vizeze și femeile, nu doar bărbații, pentru că „ar trebui asigurată egalitatea”.
Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, dar legea permite această recrutare în caz de război sau alte tensiuni. Invadarea Ucrainei pe scară largă de către Rusia a reaprins dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, a prezentat luna trecută planuri pentru un nou model, pe care l-a catalogat drept „serviciu militar selectiv”, menit să permită armatei să-i convoace numai pe cei „mai adecvaţi şi mai motivaţi” pentru instruire.
Pistorius vrea să introducă înregistrarea obligatorie, prin care tinerii să-şi declare disponibilitatea de a efectua serviciul militar şi faptul că sunt capabili să-l îndeplinească. Femeile pot face şi ele acest lucru, dar pe bază de voluntariat. Noul model prevede şase luni de serviciu militar de bază, cu o opţiune de serviciu suplimentar voluntar de până la 17 luni.
Carsten Breuer a spus că e de acord cu noul model de recrutare propus de Pistorius, dar consideră că vor fi necesare şi elemente de serviciu militar obligatoriu. În opinia sa, Germania are nevoie de peste 400.000 de militari temporari şi profesionişti sau rezervişti, iar pentru asta e nevoie de circa 100.000 de rezervişti suplimentari. Planul lui Pistorius ar putea atinge acest obiectiv.
În declaraţii pentru grupul media german RND, preluate de DPA și Agerpres, Carsten Breuer a mai afirmat că serviciul militar obligatoriu, acum suspendat, se aplică numai bărbaților, dar în opinia sa „ar trebui asigurată egalitatea”. Totuşi, Breuer a punctat că e nevoie de o dezbatere politică şi socială pe acest subiect.